Abbas: Trumps Jerusalem-anerkjennelse er århundrets slag i ansiktet

Palestinernes president Mahmoud Abbas, her avbildet under en pressekonferanse i det franske presidentpalasset i Paris 22. desember, kaller USAs president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad «århundrets slag i ansiktet». Foto: AP / NTB scanpix.
Palestinernes president Mahmoud Abbas, her avbildet under en pressekonferanse i det franske presidentpalasset i Paris 22. desember, kaller USAs president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad «århundrets slag i ansiktet». Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Francois Mori / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinernes president Mahmoud Abbas kaller Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad «århundrets slag i ansiktet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jerusalem ble fjernet fra bordet på grunn av én Twitter-melding fra herr Trump, sa Abbas søndag i en tale søndag.

Talen markerte starten på et to dager langt PLO-møte i Ramallah der palestinerne skal meisle ut en strategi for å konfrontere USA etter Trumps kunngjøring 6. desember.

– Vår evige hovedstad er Jerusalem, og vi kommer ikke til å akseptere det som har blitt tilbudt oss om å gjøre Abu Dis til Palestinas hovedstad i stedet for byen Jerusalem, sa Abbas, med henvisning til at amerikanske tjenestemenn har tilbudt palestinerne Jerusalem-forstaden Abu Dis som hovedstad.

– Vi står overfor et avgjørende tidspunkt. Vår framtid står på spill, sa Abbas.

Les også: Norsk Folkehjelp ber Norge anerkjenne Palestina

Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en framtidig palestinsk stat. Israel mener hele Jerusalem må være Israels hovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PLO må nå «revurdere» sin anerkjennelse av Israel, mener Salim Zanoun, president i PLOs sentralstyre. PLO anerkjente Israel som stat som del av Oslo-avtalen fra 1993, avtalen som også dannet grunnlag for den palestinske selvstyremyndigheten som Abbas i dag leder.

– Om Oslo sier jeg: Det finnes ikke noe Oslo, sa Abbas i talen sin søndag.

– Israel gjorde slutt på Oslo, sa han videre.

Oslo-avtalen, der både Norge og USA bidro som meglere, har i praksis vært død lenge. Målet var at avtalen skulle lede fram til endelige sluttforhandlinger innen 1998.