Tilsynsmyndigheter med skarp kritikk av Hawaii etter falsk missilvarsel

Hawaiis innbyggere ble lørdag morgen skremt da myndighetene sendte ut nødmelding om innkommende rakettangrep. Foto: AP / NTB scanpix
Hawaiis innbyggere ble lørdag morgen skremt da myndighetene sendte ut nødmelding om innkommende rakettangrep. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Myndighetene på Hawaii får kraftig kritikk etter å ha sendt ut en uriktig melding om missilangrep. Rutinene er mangelfulle, konkluderer telekomtilsynet FCC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ser ut til at Hawaiis delstatsregjering ikke har tilstrekkelige sikkerhetsrutiner eller sjekkrutiner på plass for å hindre en falsk melding fra å gå ut, skriver Ajit Pai, leder for det føderale forvaltningsorganet for telekombransjen, Federal Communications Commission (FCC), i en uttalelse som NBC News viderebrakte søndag.

Uttalelsen er basert på informasjon som FCC har innhentet til nå.

– Den falske nødmeldingen som ble sendt i Hawaii i går var fullstendig uakseptabel. Den førte til en panikkbølge som rammet hele delstaten i løpet av den 38 minutter lange forsinkelsen før det ble sendt ut en korrigerende melding. Videre undergraver falske meldinger folks tillit til alarmsystemet, noe som begrenser effektiviteten i en reell nødsituasjon, heter det i uttalelsen.

FCC fortsetter sin gransking. Delstatsmyndighetene i Hawaii opplyser at de skal utarbeide en skriftlig rapport, og delstatens folkevalgte skal fredag holde en høring i saken.

Sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen i Washington sier folk må ha tiltro til myndighetenes varslingsrutiner. Lørdagens tabbe var bare «en svært lei feil», sier hun.

Les også: Missilalarmen gikk på Hawaii fordi ansatt «trykket på feil knapp»

Krever tiltak

Pai opplyser at neste steg blir å finne fram til nødvendige tiltak for å hindre at en tilsvarende episode kan skje i framtiden.

– Føderale, delstatlige og lokale myndigheter i hele landet må samarbeide for å avdekke enhver sårbarhet ved falske nødmeldinger og for å gjøre det som trengs for å ordne opp. Vi må også sikre at korrigerende meldinger blir sendt ut umiddelbart i tilfelle en falsk alarmmelding har blitt sendt ut, sier han.

Både myndighetene og delstatens kriseetat har unnskyldt seg flere ganger etter at en ansatt i kriseteamet skal ha trykket på feil knapp under et vaktskifte. Tabben førte til at følgende melding tikket inn på alle mobiltelefonene i delstaten like etter klokken 8 lørdag morgen:

«BALLISTISK MISSIL PÅ VEI MOT HAWAII. SØK DEKNING UMIDDELBART. DETTE ER INGEN ØVELSE».

Les også: Innbyggerne på Hawaii fikk atomvarsel

Fullstendig panikk

Meldingen gikk ut til hundretusener av mennesker. Folk forsøkte febrilsk å søke tilflukt der det lot seg gjøre – i badekar, i kjellere, under kumlokk og under senga.

Stephanie Rivera som bor på Hawaii sier til NTB at det oppsto fullstendig kaos i hovedstaden Honolulu.

– Jeg var på vei til å forlate Waikiki, det mest folksomme området i Honolulu, da det oppsto ren og skjær panikk. Jeg så turister hyle og skrike, biler som kjørte på rødt og politi med redsel i øynene. Jeg holdt på å krasje flere ganger på vei ut av området, sier hun.

Rivera var på vei til venninnen sin da hun stoppet en politimann for å spørre om det virkelig var sant. Politimannen ropte «det er ikke en spøk, kom deg i dekning».

– Jeg var ti minutter unna venninnen min sin leilighet da hun ba meg ikke hente henne og heller søke dekning og redde meg selv. Jeg ringte gråtende til moren og broren min for å ta farvel. Det var den verste dagen i mitt liv, sier 24-åringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden