Meny

Kvinner får likevel ikke kjøpe alkohol på Sri Lanka

Kvinner på Sri Lanka har verken fått kjøpe, selge eller produsere alkohol siden 1979. Slik blir det fortsatt etter at presidenten har satt foten ned for regjeringens forsøk på å fjerne forbudet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sri Lankas president har omgjort regjeringens beslutning om å la kvinner få kjøpe, selge og produsere alkohol etter å ha lest om vedtaket i avisene.

President Maithripala Sirisena sa søndag at han har beordret regjeringen til å trekke tilbake vedtaket. Han sa at han ikke visste om vedtaket før han leste om det i avisene.

Det var onsdag at regjeringen kunngjorde at den opphever en 39 år gammel lov som har forbudt kvinner å kjøpe, selge eller produsere alkohol. Loven fra 1979 har lenge blitt kritisert for å være kvinneundertrykkende, og regjeringen fant derfor tiden inne til å slå en strek over den.

– Det er på tide å gjenopprette kjønnsnøytraliteten, sa en talsmann for finansdepartementet, Ali Hassan.

Les også:   Kvinner får endelig kjøpe alkohol på Sri Lanka

Det er uklart hvorfor forbudet i sin tid ble innført, men det skjedde trolig etter krav fra konservative buddhister. Ledende buddhistmunker i landet uttalte seg kritisk etter regjeringens vedtak onsdag. De hevdet at beslutningen ville føre til ødeleggelse av landets familiekultur.

Sirisena står i spissen for en anti-alkoholkampanje og han har tidligere advart mot «dramatisk økning» i alkoholbruk blant kvinner.

Reformen som presidenten nå har satt foten ned for, ville ha gjort det mulig for kvinner å arbeide i barer. Reformen ville også ha åpnet for at alkohol kan selges fra klokken 8 til 22, en utvidelse med to timer fra dagens regelverk.

Populært