Meny

Chelsea Manning vil bli senator

Chelsea Manning, den amerikanske soldaten som i 2013 ble dømt til 35 års fengsel for å ha lekket topphemmelige dokumenter, vil nå prøve seg i politikken. 

30-åringen, som tidligere het Bradley og var mann, ble pågrepet i 2010 etter å ha lekket 700.000 sider hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

Dokumentene inneholdt blant annet opplysninger om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og en amerikansk militærdomstol dømte Manning til 35 års fengsel.

I fengselet skiftet Manning identitet til kvinne og tok navnet Chelsea, og i januar i fjor ble hun benådet av avtroppende president Barack Obama.

Nå vil Manning bli politiker og håper å kunne kjempe om Marylands plass i Senatet.

Mannings sjanser regnes imidlertid som små, ettersom delstaten i dag representeres av demokraten Ben Cardin, som søker gjenvalg. Han satt i Representantenes hus i Kongressen i hele ti perioder, før han ble valgt inn i Senatet i 2007.

Selv om mange ser på Manning som en helt, ser trolig vel så mange amerikanere på henne som en forræder. President Obama høstet derfor sterk kritikk fra flere hold da han benådet Manning.

Les også:  Chelsea Manning etter løslatelsen: – Ingen ba meg om å gjøre dette

Obama benåder Chelsea Manning

Populært