Russland advarer Trump mot å skrote Iran-avtalen

President Donald Trump (t.v.) truer med å trekke USA fra atomavtalen med Iran, til protester fra de øvrige landene som har undertegnet avtalen. Her er han samen med USAs justisminister Jeff Sessions. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump (t.v.) truer med å trekke USA fra atomavtalen med Iran, til protester fra de øvrige landene som har undertegnet avtalen. Her er han samen med USAs justisminister Jeff Sessions. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland advarer president Donald Trump mot å trekke USA fra atomavtalen med Iran og sier at Moskva vil gjøre alt for å berge den. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan bli en av Washingtons store utenrikspolitiske tabber, en stor feilvurdering, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov til nyhetsbyrået Interfax.

Avtalen fra 2015 sikrer blant annet inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) adgang til iranske atomanlegg, mot at FN opphever de økonomiske sanksjonene mot landet.

Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og EU var sammen med USA med på å forhandle fram avtalen, som iranerne ifølge IAEA siden har etterlevd.

Katastrofalt dårlig

Trump har gjentatte ganger omtalt avtalen som «katastrofalt dårlig», blant annet med henvisning til at den ikke forbyr Iran å utvikle raketter.

Fredag ga Trump de øvrige signaturlandene to måneders frist til å «fikse» det han mener er mangler ved avtalen og truet med å trekke USA ut dersom så ikke skjer.

EU har alt slått fast at det er uaktuelt å reforhandle avtalen, og Russland vil nå slutte rekke med Europa og Kina og arbeide for å beholde avtalen som den er, sier Riabkov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland vil gjøre alt for å berge denne avtalen, sier han.

Atomavtalen med Iran

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

I bytte mot innsyn skal de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.

Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser.

FNs sanksjoner kan gjeninnføres innen 65 dager dersom Iran bryter sin del av avtalen.

FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen.

(Kilde: NTB)

Kan ikke reforhandles

– Avtalen fungerer. Den leverer på sitt hovedmål, som er å holde Irans atomprogram under kontroll, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter et møte med Irans utenriksminister Mohammad Jawad Zarif torsdag.

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian, Storbritannias utenriksminister Boris Johnson og Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel deltok også på møtet.

Iranerne reagerer sterkt på Trumps trussel og kaller det «et desperat forsøk på å ødelegge en solid, multilateral avtale».

– Avtalen kan ikke reforhandles. I stedet for å gjenta slitt retorikk, må USA sørge for å overholde avtalen fullt ut, slik Iran gjør, skriver Zarif på Twitter.

Les også: USA trekker seg ikke fra atomavtalen med Iran

Irans utenriksminister til EU for å diskutere atomavtalen

Iran kaller FN-møte «politisk fadese» for USA