Sparkede offentlige ansatte får tilbake jobben i Tyrkia

Over 100.000 offentlig ansatte er sparket etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan erklærte unntakstilstand etter kuppforsøket i 2016. Fredag fikk nærmere 2.000 komme tilbake til jobbene sine. Foto: AP / NTB scanpix.
Over 100.000 offentlig ansatte er sparket etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan erklærte unntakstilstand etter kuppforsøket i 2016. Fredag fikk nærmere 2.000 komme tilbake til jobbene sine. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

1.823 offentlig ansatte har fått tilbake jobbene sine i Tyrkia. Myndighetene slår fast at de ikke var tilknyttet gruppen som anklages for kuppforsøket i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

544 av dem får muligheten til å få jobbene sine tilbake i utdanningsdepartementet, mens 204 får returnere til helsedepartementet, heter det i et dekret fra tyrkiske myndigheter fredag. I tillegg får 458 politifolk samme mulighet.

Samtlige av dem fikk sparken etter at de ble anklaget for å laste ned den krypterte meldingstjenesten Bylock, som myndighetene mener blir brukt som kommunikasjonsverktøy av bevegelsen som er tilknyttet den omstridte tyrkiske predikanten Fethullah Gülen.

Sent i fjor slo tyrkiske myndigheter fast at Gülens bevegelse trolig hadde utviklet et program som fikk det til å se ut som at uskyldige mennesker brukte den krypterte meldingstjenesten Bylock, og at mange kunne bli løslatt eller få tilbake jobbene sine på bakgrunn av dette.

Gülen lever i eksil i USA, og skal angivelig stå i spissen for et «terrornettverk» Tyrkia mener sto bak det mislykkede kuppforsøket i landet sommeren 2016.

Etter kuppforsøket ble det innført unntakstilstand i Tyrkia. Drøyt 140.000 offentlig ansatte har blitt sparket eller midlertidig suspendert fra jobbene sine i omfattende aksjoner i kjølvannet av dette. Det er ventet at unntakstilstanden blir forlenget denne måneden.

Av fredagens dekret går det fram at ytterligere 262 personer, inkludert 48 militæransatte, er sparket fra jobbene sine. To organisasjoner er også stengt i den seneste aksjonen etter kuppforsøket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden