Meny

Søreide åpner for norsk rolle i Korea-samtaler

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte torsdag USAs utenriksminister Rex Tillerson for bilaterale samtaler i utenriksdepartementet i Washington. Her under en fotoseanse i traktatrommet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.

– Hvis partene ønsker at Norge skal ha en rolle i å legge til rette for samtaler, så har vi en tradisjon for å bidra. Men vi er ikke der at dette er en aktuell problemstilling nå, sier Søreide til NTB etter torsdagens møte med USAs utenriksminister Rex Tillerson i Washington.

Konflikten på Koreahalvøya var blant temaene som de to snakket om.

– Vi var så vidt inne på det mot slutten av samtalen, men det blir en ny anledning til å diskutere dette på mandag når vi treffes på nytt i forbindelse med møtet om Nord-Korea i Vancouver, sier hun.

Les også:  Trump hyllet USAs vennskap med Norge

– Gode samtaler

Søreide slår fast at Norge og USA deler bekymringen knyttet til Nord-Koreas langtrekkende raketter.

– Vi står sammen om ønsket om å finne gode politiske og diplomatiske løsninger på situasjonen. Det som har skjedd de siste dagene med samtaler mellom Nord- og Sør-Korea er positivt, men det er for tidlig å si hva det innebærer, sier hun.

Den norske utenriksministeren hadde om lag tre kvarter sammen med Tillerson torsdag.

– Vi hadde en lang og god samtale, som både handlet om Russland, NATO, Syria og Midtøsten, sier Søreide.

Les også:   Forsker: – Hensikten er nok å avverge en umiddelbar krigsfare

Bistandskutt

Norge leder Giverlandsgruppen for Palestina og Søreide har i en lang rekke samtaler med framstående representanter for den nye amerikanske administrasjonen understreket viktigheten av å opprettholde bistanden.

– Jeg opplever at det er en forståelse på amerikansk side for viktigheten av bistand, ikke bare til de palestinske områdene, men også landene rundt for å kunne stabilisere situasjonen. Særlig nå når de palestinske selvstyremyndighetene skal overta ansvaret på Gaza er det viktig å fortsette bistanden, sier Søreide som senere torsdag vil ta opp samme sak med president Donald Trumps svigersønn, spesialrådgiver Jared Kushner.

Les også:  Nord-Korea og Sør-Korea enige om å gjenopprette militær direktelinje

– Nær alliert

USAs utenriksminister Rex Tillerson var som vanlig svært ordknapp da de to stilte opp på en hastig fotoseanse i forkant av møtet i Utenriksdepartementet.

– Norge har vært veldig støttende i våre anstrengelser for å bekjempe terror og IS, samt å sende det rette budskapet til Nord-Korea, sa Tillerson.

Han svarte ikke på spørsmål om hva han håper Norge kan bidra med når samtalene om situasjonen i Nord-Korea begynner i Vancouver neste uke.

Etter møtet sa Søreide at det ikke kom noen konkrete forespørsler fra amerikansk side knyttet til dette spørsmålet.

Populært