Julian Assange har fått statsborgerskap i Ecuador

WikiLeaks-grunnlegger har fått ecuadoriansk statsborgerskap, men kommer ikke til å forlate landets ambassade i London før det foreligger en britisk garanti om at han ikke vil bli pågrepet. Foto: AP / NTB scanpix
WikiLeaks-grunnlegger har fått ecuadoriansk statsborgerskap, men kommer ikke til å forlate landets ambassade i London før det foreligger en britisk garanti om at han ikke vil bli pågrepet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ecuadors utenriksminister bekrefter at WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har fått innvilget statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den australskfødte 46-åringen fikk innvilget statsborgerskap 12. desember i fjor, opplyser utenriksminister Maria Fernanda Espinosa til Sky News.

Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London sommeren 2012 for å unngå å bli pågrepet og utlevert til Sverige, der han var anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner i 2010.

Fakta om Julian Assange

• Australske Julian Paul Assange (46) grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som publiserer hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

• I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

• Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

• I juni 2012 søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk høyesterett hadde stadfestet at han kunne utleveres til Sverige.

• Assange frykter at Sverige vil utlevere ham videre til USA.

• I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter har nektet ham fritt leide ut av landet.

• 13. august 2015 henla svensk påtalemyndighet siktelsene mot Assange, grunnet foreldelse.

• 19. mai 2017: Svensk påtalemyndighet opphevet arrestordren mot Assange.

• 12. desember fikk Assange innvilget statsborgerskap i Ecuador.

Sverige trakk den internasjonale arrestordren mot Assange i mai i fjor. Han risikerer likevel å bli pågrepet av britisk politi fordi han unnlot å møte i retten og brøt kausjonsbetingelsene sine i 2012.

Les også: Assange skal ha fått statsborgerskap i Ecuador

Ecuador ba nylig om diplomatstatus for Assange i Storbritannia, men fikk avslag, opplyser britisk UD.

Ifølge Espinosa kommer han derfor ikke til å gjøre noe forsøk på å forlate ambassaden i London, før det eventuelt foreligger garantier fra britiske myndigheter om at han ikke vil bli pågrepet.

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden