Meny

SOHR: Syriske opprørere i gang med motoffensiv mot Assad

Bilde datert 7. januar som viser hjelpearbeidere fra Hvite hjelmer i ferd med å slukke brann etter et bombeangrep mot kontorene til Ajnad al-Koukaz, en opprørsgruppe i Idlib som i hovedsak består av fremmedkrigere fra Kaukasus og Russland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Syriske opprørsgrupper har iverksatt en motoffensiv mot regimestyrker og har erobret flere landsbyer og tatt fanger nordvest i landet, ifølge eksilgruppen SOHR.

Motoffensiven omfatter flere ulike opprørsgrupper. Blant dem er den al-Qaida-tilknyttede Komiteen for frigjøring av Levanten, som ble etablert onsdag kveld.

Den ultrakonservative gruppen Ahrar al-Sham er også med på offensiven. Den hevder at flere av dens krigere, sammen med opprørere fra andre grupper, har tatt kontroll over landsbyene Hasyan og Atshan i den sørlige delen av Idlib-provinsen, som ligger nordvest i Syria.

Den britisk-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter opplysningene om at flere landsbyer nå er inntatt av opprørere. Elleve regjeringsvennlige krigere er tatt til fange, ifølge SOHR.

SOHR-leder Rami Abdulrahman sier at 16 opprørere er blitt drept i det siste døgnets kamper. Han oppgir ingen tall på eventuelle drepte regjeringsvennlige soldater.

Opprørernes motoffensiv finner sted måneden etter at syriske regjeringsstyrker og deres allierte, med russisk flystøtte, innledet en offensiv mot opprørere i Idlib-provinsen. Idlib er i stor grad kontrollert av Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm i Syria. Der har opprørerne siden 2015 kontrollert flybasen Abu Zuhour. Myndighetenes offensiv i desember hadde blant annet som mål å forsøke å gjenerobre basen. De regjeringsvennlige styrkenes forsøk ble torsdag morgen forsøkt slått tilbake, ifølge SOHR.

Populært