Polens nasjonalforsamling vraker abortforslag

Polske politikere har avvist et forslag om å lette på landets abortlov, som er en av Europas strengeste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av det høyrepopulistiske partiet PiS, signaliserte også onsdag et ønske om å stramme inn loven ytterligere.

Mens et utkast til en oppmyking av abortloven ble nedstemt, ble et annet forslag henvist til videre behandling. Dette forslaget er fremmet for å forby abort av misdannede fostre og blir kritisert for å være et fullstendig abortforbud.

Dagens lov, som ble innført i 1993, forbyr alle aborter bortsett fra graviditeter som følger av voldtekt og incest. Abort kan også tillates dersom graviditeten kan føre til en stor helserisiko eller om fosteret er svært misdannet.

Ifølge Kaja Godek, en av initiativtakerne bak det nye forslaget om strengere abortlov, blir 96 prosent av de lovlige abortene utført på grunnlag av sistnevnte. Det blir utført omtrent 1.000 lovlige aborter årlig i Polen. Samtidig anslår flere kvinneorganisasjoner at det årlig blir utført opptil 150.000 aborter ulovlig eller i utlandet.

For et år siden gikk mange tusen svartkledde kvinner i protest mot at det katolske landet skulle innføre en enda strengere abortlov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden