Målebånd i fritt svev:

– Tok feil om vektløs vekst

Medlem av ekspedisjon 54/55 til Den internasjonale romstasjonen, japanske Norishige Kanai. Scanpix/Reuters.
Medlem av ekspedisjon 54/55 til Den internasjonale romstasjonen, japanske Norishige Kanai. Scanpix/Reuters.

«Jeg vokste ni cm på tre uker», skrev den japanske astronauten på Twitter mandag. Onsdag ba han om unnskyldning i samme kanal: Det var «bare» to centimeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soyuz-FG bæreraketten på vei til romstasjonen med de tre astronautene 17. desember. Scanpix/AP.
Soyuz-FG bæreraketten på vei til romstasjonen med de tre astronautene 17. desember. Scanpix/AP.

Astronaut Norishige Kanai ble omtalt i flere medier tirsdag (blant annet her i ABC Nyheter, journ.anm) etter hans rapport om at han hadde vokst hele 9 centimeter i vektløs bane rundt jorden.

Onsdag kom korreksjon og beklagelse: «Jeg er veldig lei for at jeg spredde slike falske nyheter», skriver astronauten på japansk.

9 centimeter vekst på tre uker for en voksen mann kan høres så oppsiktsvekkende ut at man kan lure på hvorfor noen lar seg lure. Men det er faktisk et fenomen at astronauten kan bli midlertidig 2-5 centimeter lengre i bane. Den vektløse tilstanden gjør at rygghvirvlene «glir fra hverandre», melder blant annet Reuters onsdag.

«Jeg har en stor nyhet»

Et lasteskip fra SpaceX Dragon kobles til Den internasjonale romstasjonen i bane over jorden 17. desember 2017. Scanpix/EPA/Nasa
Et lasteskip fra SpaceX Dragon kobles til Den internasjonale romstasjonen i bane over jorden 17. desember 2017. Scanpix/EPA/Nasa

«Jeg har en stor nyhet», skrev den 41 år gamle japanske astronauten Kanai på nettstedet Twitter mandag:

«Høyden min har blitt målt her i rommet, og på et eller annet vis har jeg vokst 9 cm! På bare tre uker har jeg virkelig skutt i været, jeg har ikke sett lignende siden videregående», skrev han ifølge Reuters’ oversettelse. Han uttrykte også bekymring for om han ville få plass i den russiske Soyuz-kapselen på vei hjem til jorden til sommeren.

Tirsdag ettermiddag kom rettelsen i samme kanal:

«Jeg forstår at feilmålingen har blitt en så stor sak at jeg må be om unnskyldning for dette skrekkelige tilfellet av fake news», skrev astronauten, uten å forklare hvordan den opprinnelige feilmålingen hadde blitt så stor.

Astronauten forklarte at han hadde målt seg på nytt etter at den russiske kapteinen på oppdraget, Anton Sjkaplerov, stilte spørsmål ved turboveksten: «Jeg målte meg selv raskt og var omkring 182 cm. 2 cm pluss min høyde på jorden», skriver Kanai ifølge BBC News.

Astronauter kan oppleve betydelig endringer i kroppen ved lengre opphold i verdensrommet. Uten jordens gravitasjon kan rygghvirvlene «utvides», og føre til en mindre høydeendring. Vel hjemme justeres astronautenes høyde til det vanlige ifølge tidligere studier, skriver BBC News.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eksperter fra den russiske romfartsorganisasjonen hjelper japanske Norishige Kanai under inspeksjon av utstyr før ferden. Scanpix/AP.
Eksperter fra den russiske romfartsorganisasjonen hjelper japanske Norishige Kanai under inspeksjon av utstyr før ferden. Scanpix/AP.

«Det er et sjokk»

Væsken i det indre øret kan reagere på manglende tyngdekraft, og dermed kan balansen være redusert ved retur. Astronauter er også underlagt et strengt treningsregime for å forebygge tap av bein- og muskelmasse. Selv om man følger dette nøye opp kan helseplager forekomme. Det kan også være, bokstavelig talt, tungt å vende hjem:

«Man får en helt annen forståelse av tyngdekraften når man har vært utenfor den i lengre tid. Det er et sjokk. Man tilpasser seg det å flyte omkring, og ved retur til jorden er gravitasjonen som en veldig kraft som virker på deg. Det er noe vi har levd med hele livet, men det kommer som et sjokk», sa den tidligere amerikanske astronauten Sandra Magnus til ABC Nyheter i sommer. Les også: Jenta som ville bli romfarer.

De tre astronautene som er på romstasjonen nå skal etter planen bli der til sommeren. Det er den første romferden til den japanske astronauten, som tidligere har vært sanitetsoffiser i den japanske marinen.

Og aldri så galt. Kanai skriver han tross oppstyret er «litt lettet», fordi han nå er sikret plass i Soyuz-kapselen hjem.

;)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden