ELN-geriljaen i Colombia sår tvil om den vil fortsette våpenhvilen

Colombias president Juan Manuel Santos fotografert med FARCs Rodrigo Londoño, også kjent som Timoleón Jiménez, i sommer. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
Colombias president Juan Manuel Santos fotografert med FARCs Rodrigo Londoño, også kjent som Timoleón Jiménez, i sommer. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den venstreorienterte ELN-geriljaen i Colombia uttrykker usikkerhet om hvorvidt den vil forlenge den tre måneder lange våpenhvilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal evaluere den første erfaringen for å være i stand til å planlegge nye momenter i den bilaterale våpenhvilen, sier Den nasjonale frigjøringshæren (ELN) i en uttalelse like før geriljaen skal holde en femte forhandlingsrunde med regjeringen.

Samtalene skulle i utgangspunktet ha startet mandag, men ble utsatt til tirsdag som følge av logistiske problemer, opplyser regjeringskilder til Radio Caracol.

Samtalene skal foregå i Ecuadors hovedstad Quito.

ELN anklager regjeringen for å ha styrket sin «krigsmaskin», og mener også at det gruppa kaller de dominerende klassene ikke er villige til å oppgi sine privilegier.

Gruppa antas å ha rundt 1.500 krigere, og er langt mindre enn FARC-geriljaen, som etter flere års forhandlinger inngikk en fredsavtale med regjeringen høsten 2016.

ELN regnes som mer ideologisk fundert enn FARC, og gruppa ønsket ikke å delta i fredsprosessen sammen med FARC.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden