Frankrike fikk historisk mange asylsøknader i 2017

En demonstrant som støtter asylsøkere fra Sudan, viser fram et ark med påskriften «Farvel Frankrike, asylets land» på jernbanestasjonen i Bayonne i desember. Migrantene har i flere uker blitt hjulpet av lokale frivillige organisasjoner. Det er ennå ikke avgjort om de får asyl. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix
En demonstrant som støtter asylsøkere fra Sudan, viser fram et ark med påskriften «Farvel Frankrike, asylets land» på jernbanestasjonen i Bayonne i desember. Migrantene har i flere uker blitt hjulpet av lokale frivillige organisasjoner. Det er ennå ikke avgjort om de får asyl. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske myndigheter mottok rekordhøye 100.000 asylsøknader i fjor. Albanere utgjorde den største gruppen, men de fikk stort sett avslag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens antall asylsøknader fra albanere steg med 66 prosent sammenlignet med året før, sank antall søknader fra syrere med 10 prosent.

Stort sett alle de 7.600 albanerne må belage seg på å bli sendt hjem ettersom hjemlandet regnes som trygt, mens nesten alle de drøyt 3.000 syrerne fikk innvilget opphold.

Den nest største gruppen var afghanere, som sto for nesten 6.000 søknader. Deretter fulgte Haiti, Guyana og Sudan.

Selv om franske myndigheter kaller antallet historisk høyt, mottok Frankrike kun halvparten så mange søknader som Tyskland.

Regjeringen til president Emmanuel Macron er ventet å legge fram forslag til en ny innvandringspolitikk i februar, men spørsmålet splitter regjeringspartiet Republikken på vei.

Macron og statsminister Édouard Philippe ønsker en raskere behandling av asylsøknadene. De mener også at de som får opphold, bør få bedre oppfølging, mens linjen mot såkalte økonomiske flyktninger skal bli strengere.

I sin nyttårstale sa Macron at Frankrike «ikke kan ta imot alle», men han lovet også å føre en balansert innvandringspolitikk som både er human og effektiv.

Aktuelt: Dansk politiker: – Europa må bygge sterkere festning mot Afrika