Brennende oljetanker utenfor Kina kan eksplodere

Store mengder olje kan lekke ut hvis et brennende tankskip utenfor Kina eksploderer. 32 mennesker fryktes å ha omkommet i infernoet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svart røyk steg opp fra det 274 meter lange tankskipet Sanchi mandag. Det var ingen tegn til at noen av de 32 besetningsmedlemmene var i live.

– Sanchi står i fare for å eksplodere eller synke, uttalte det kinesiske transportdepartementet.

Likevel fortsatte slukningsarbeidet, og den statlige kinesiske TV-kanalen CGTN la ut en video på Twitter som ga inntrykk av at brannen var under kontroll. Opptaket viste et annet skip som sprøytet vann over det ødelagte tankskipet.

Fartøyet tilhører National Iranian Tanker Company (NITC), og 30 av besetningsmedlemmene er iranere. De to andre er fra Bangladesh.

– Liv i havet kan bli drept

Sanchi var lastet med nesten 1 million fat kondensat – ofte beskrevet som svært lett olje – da tankskipet kolliderte med et annet skip i Østkinahavet lørdag. I tillegg var det drivstoffolje om bord.

Miljøorganisasjonen Greenpeace frykter store miljøødeleggelser hvis lasten lekker ut. I verste fall kan oljeutslippet bli det største i verden fra et skip på flere tiår.

– Det er absolutt mulig at marint liv i et stort område vil bli drept, sier miljøeksperten Wei Xianghua ved Tsinghua-universitetet i Beijing.

Situasjonen kunne likevel vært verre. Kondensatet om bord på Sanchi brenner og fordamper lett, og det er mulig at mye av lasten er borte allerede.

I så fall kan drivstoffoljen om bord vise seg å bli et større problem.

Oljetankeren Sanchi fotografert av den sørkoreanske kystvakten etter kollisjonen som førte til at skipet tok fyr. 30 sjøfolk fra Iran og to fra Bangladesh er fortsatt savnet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Oljetankeren Sanchi fotografert av den sørkoreanske kystvakten etter kollisjonen som førte til at skipet tok fyr. 30 sjøfolk fra Iran og to fra Bangladesh er fortsatt savnet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Én funnet død

Kollisjonen mellom Sanchi og frakteskipet CF Crystal skjedde omkring 260 kilometer utenfor Shanghai. Tankskipet var på vei til Sør-Korea.

Alle de kinesiske besetningsmedlemmene på CF Crystal ble reddet, men redningsmannskapene klarte ikke å nå fram til mannskapet på tankskipet. Én død person er blitt funnet flere kilometer unna fartøyet.

Den amerikanske marinen har hjulpet til med å lete etter tegn til overlevende. Et amerikansk patruljefly av typen P-8A fra Okinawa i Japan søkte i området før det vendte tilbake til basen, uten å ha gjort funn.

Kinesiske myndigheter har sendt ti fartøyer til området, og i tillegg bidrar mange fiskebåter i rednings- og oppryddingsarbeidet. Et kystvaktskip fra Sør-Korea er også på plass på stedet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden