Ingen forklaring på student-utkastelse fra Russland

Vinterpalasset i St.Petersburg 20. desember. Flere norske studenter er kastet ut av byen.
Vinterpalasset i St.Petersburg 20. desember. Flere norske studenter er kastet ut av byen. Foto: Anatoly Maltsev / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har fortsatt ikke kommet med en forklaring på hvorfor de har bedt norske studenter om å komme seg ut av St.Petersburg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 5. desember gjennomførte russiske myndigheter en razzia Det norske universitetssenteret i St. Petersburg. De tok med seg blant annet serveren og flere andre datamaskiner, skriver universitetsavisa På Høyden.

Razziaen skjedde samme dag den tidligere grensevakten Frode Berg ble pågrepet i Moskva og siktet for spionasje.

Tre dager senere kom russerne tilbake med immigrasjonspolitiet. Da fikk 18 norske og svenske studenter frist på tre dager til å komme seg ut av landet, like før de skulle ta eksamen, ellers ville de bli deportert. Det var Universitas
som først skrev om saken.

Les også: Putin sikter mot gjenvalg

Utdanningsinstitusjonen fikk opplyst om at statsadvokaten innen 3. januar skulle avgjøre om myndighetene kom til å reise sak mot senteret. Torsdag venter senteret fortsatt på svar.

– Vi har ikke fått vite noe mer. Studentene har dratt hjem, og derfor er de per definisjon ikke utvist. Hadde de ikke rukket å komme seg av gårde, hadde det blitt verre. De har i prinsippet muligheten til å søke om visum på nytt, sier styreleder og professor Arne Bugge Amundsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kartla kurs for to år tilbake

Nå venter senteret på om statsadvokaten i St. Petersburg tar ut tiltale, men uvisst på hvilket grunnlag.

– De har spadd dypt og bredt, hva de kommer opp med, kan man bare gjette seg til.

– Det er en ny erfaring for meg. Jeg synes det er en ganske oppsiktsvekkende situasjon. Vi får se hva russiske myndigheter konkluderer med, sier Bugge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det de har bedt om dokumentasjon på – og fått – er en oversikt over alle kurs og andre aktiviteter i regi av universitetssenteret de siste to årene. Det er ikke sagt noe mer spesifikt om hva bakgrunnen er, opplyser kursansvarlig Helge Blakkisrud til Universitas.

Imens skal i hvert fall datautstyret ha blitt tilbakelevert.

Ingen forklaring

De ansatte har ikke fått noen offisiell forklaring eller noe skriftlig om hvorfor det var razzia ved senteret, men manglende instruks om tryggheten på stedet ble nevnt, selv om universitetet påstår å ha dette i orden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump forsøkte å overtale Sessions til å lede gransking

­– Under razziaen ble det sagt at de hadde fått en klage fra en russisk borger, sier direktør Tamara Lönngren til Uniforum.
Straffen for å ikke ha en slik trygghetsinstruks på plass er om lag 1000 rubler, altså rundt 150 kroner.

– Nye trender

NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski besøkte senteret i dagene etter razziaen, men før immigrasjonspolitiet kom med utreisepålegget. Han advarer mot å sette saken i sammenheng med Frode Berg-arrestasjonen.

Les også: – Generaler lever for krig, og av krig

– Det er klart det er lett å tenke seg noe sånt, men jeg tror dette er to forskjellige saker som tilfeldigvis sammenfaller i tid. Begge kan være uttrykk for nye trender i russisk utenrikspolitikk, med mye større oppmerksomhet rundt rollen internasjonale aktører kan spille innad i Russland. Det sittende regimets største frykt er et opprør som kan styrkes og styres fra utlandet, og dermed øker mistenkeliggjøringen av andre stater. Situasjonen er strammet inn, sier Godzimirski til Uniforum.