Meny

Danmark og vestlige land dras inn i ukrainsk spionskandale

Stanislav Yezhov står i «buret» i en rettssal i Ukraina 22 desember. Foto: Stepan Franko / EPA
Mistenkt russisk spion deltok i fortrolige samtaler med danske, britiske og amerikanske toppolitikere, ifølge Jyllands-Posten.

Den 20. desember ble 39-årige Stanislav Yezhov, en nær medarbeider til den ukrainske statsministeren Volodymyr Hrojsman, pågrepet av den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU på sitt eget kontor i Kiev. Yezhov er mistenkt for spionasje til fordel for Russland.

Yezhov jobbet både som kabinettsekretær og tolk for Hrojsman. Danmark ser alvorlig på at han i fjor deltok i fortrolige politiske forhandlinger med Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen og toppolitikere i Kiev, skriver Jyllands-Posten.

Norske myndigheter er tause om saken.

– På generelt grunnlag kommenterer vi ikke hvilke personer som inngår i andre lands delegasjoner i samtaler med Norge, skriver Frode Overland Andersen i en kommentar til ABC Nyheter.

Les også: Spionsiktede Frode Bergs russiske advokat støtter hans forklaring

Møtte toppolitikere

Som tolk for utenriksministeren har Yezhov vært med på alle statsministerens reiser utenlands, ifølge ukrainske medier. Han skal ha brukt spesialutstyr for å overvåke den ukrainske regjeringen og sendt informasjon elektronisk til russiske kontakter, ifølge anklagene.

Fem måneder tidligere var Yezhov med på Hrojsmans besøk i Storbritannia for å møte statsminister Theresa May, skriver The Telegraph. I november møtte han den kanadiske statsministeren Justin Trudeau. Han skal også ha deltatt i møter i 2016 med den daværende amerikanske visepresidenten Joe Biden. 

Les også: Stoltenberg: NATO girer opp Russland-dialog i 2018

– Jeg er gjort kjent med at det tilsynelatende deltok en tolk, som nå er mistenkt for spionasje, i mitt møte med den ukrainske statsministeren. Hvis det viser seg at den anklagede er skyldig i spionasje, er det en alvorlig sak. Det er opp til ukrainske myndigheter å ta affære, sier utenriksminister Samuelsen i en kommentar. 

Forsker i sikkerhetspolitikk ved senteret for militære studier ved Universitetet i København sier til Jyllands-Posten at en slik mann har vært superviktig for Russland, siden han har kunnet fortelle om de forskjellige landenes forhandlingsposisjoner.

Russland avviser disse anklagene.

– Trussel mot Danmark

Det danske forsvarets etterretningstjeneste utpeker Russland som en av de største truslene mot Danmark. Russland vil ikke vike tilbake fra å true nabolandene i Norden med militære mottrekk hvis de foretar sikkerhetspolitiske beslutninger Russland finner uakseptable, mener etterretningstjenesten. 

De slår også fast at Russland er villige til å akseptere en viss risiko for å sikre sin dominerende innflytelse i tidligere sovjetiske områder, og gjerne utenfor hvis muligheten byr seg. De viser til militær opptrapping i Kaliningrad-regionen ved Østersjøen med blant annet langdistansemissiler.

Spionasje mot EU

Lille julaften varslet det amerikanske utenriksdepartementet ønske om Amerikansk våpensalg til Ukraina. Ifølge Reuters skal det dreie seg om panservernraketter av typen Javelin for å kontre stridsvogner som brukes av russiskstøttede separatister i Øst-Ukraina. 

Tidligere i desember ble den ungarske høyreorienterte EU-parlamentarikeren Bela Kovacs arrestert under mistanke for spionasje mot EU. Den ungarske etterretningstjenesten har vært bekymret over Kovacs mange besøk til Moskva og hans hyppige kontakter med russiske diplomater.

Populært