Meny

Iransk TV: Iranere vil forsvare regimet med «sitt blod»

Video: Store folkemasser viste sin støte til det iranske regimet onsdag.
Etter dager med demonstrasjoner mot Irans styresmakter, ble det regimetilhengernes tur til å strømme ut i gatene for å protestere mot «oppviglerne».

Statlig iransk fjernsyn viste bilder fra massemønstringen. Store menneskemengder i byer som Ahvaz, Kermanshah og Gorgan, ropte taktfast «Vår leder, vi er klar til innsats».

Demonstrantene viftet med iranske flagg og bilder av landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Flere bar også på plakater med budskapet «Død over oppviglerne».

– Vi tilbyr blodet i våre årer til vår leder, var et av slagordene.

Demonstrasjonene onsdag kommer etter seks dager med uro flere steder i Iran. Demonstrasjonene startet i den konservative storbyen Mashhad som en protest mot høy prisstigning og arbeidsledighet under den moderate presidenten Hassan Rouhani.

Protestene ble i større grad rettet mot regimet som helhet og spredte seg raskt til andre deler av landet. Minst 21 mennesker har mistet livet, og flere hundre er pågrepet.

Utenlandske fiender

Khamenei anklaget tirsdag utenlandske «fiender» for å stå bak demonstrasjonene, men nevnte verken land eller personer. Demonstrasjonene de siste dagene er de største siden protestene i kjølvannet av det omstridte presidentvalget i 2009.

Selv reformtilhengere, som støttet de forrige protestene, har fordømt volden som har funnet sted. Mange iranere har trukket seg fra protestene på grunn av voldsepisodene. Demonstrasjonene i 2009 var i det store og hele fredelige.

Reformtilhengere har også fordømt USAs støtte til demonstrantene.

USAs president Donald Trump har gått ut med sin støtte og rett ut karakterisert Irans regime som brutalt og korrupt, og USAs FN-ambassadør Nikki Haley har uttalt at Irans folk roper etter frihet, og at frihetselskende mennesker må holde fram med sine krav.

Bakgrunn:  Trump gleder seg over protestene i Iran

Fakta om protestene i iran:

Flere tusen mennesker har demonstrert mot regjeringen i en rekke byer i Iran siden 28. desember. Onsdag gikk regimetilhengerne ut med sin støtte til regimet.

* Ifølge statlige medier er minst 20 mennesker drept, ni av dem natt til tirsdag, mens totalt 450 mennesker er pågrepet. Reiserestriksjoner og begrensninger på sosiale medier har gjort det vanskelig for uavhengige journalister å dekke uroen.

* Demonstrasjonene startet i Irans nest største by, konservative Mashhad nordøst i landet. Analytikere mener at den moderate presidenten Hassan Rouhanis motstandere sto bak.

* Protestene spredte seg raskt til øvrige deler av Iran, et land med 80 millioner innbyggere.

* Demonstrantene protesterte i utgangspunktet mot dårlige økonomiske kår, kraftig prisstigning og høy arbeidsledighet. Noen demonstranter har kritisert Irans militære støtte til regimet i Syria, mens andre har hyllet den avdøde sjahen som ble styrtet i revolusjonen i 1979.

* Kritiske slagord har vært rettet mot både Rouhani og Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Rouhani har sagt at demonstrasjoner er tillatt, men lover å slå ned på dem som bryter loven.

* Protestbølgen har ingen sentrale ledere, i kontrast til Den grønne bevegelsen i 2009, da myndighetene slo brutalt ned på masseprotestene mot gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad.

* Myndighetene har midlertidig stengt tilgangen til de populære appene Telegram og Instagram. Facebook og Twitter er fra før forbudt.

* Regimet i Teheran har beskyldt utenlandske krefter for å stå bak opprøret.

*USAs president Donald Trump har åpent støttet protestene og kalt regimet både brutalt og korrupt.

* Onsdag gikk regimetilhengerne ut i gatene for å gi sin støtte til myndighetene og for å protestere mot de siste dagenes voldsbølge.

Kilder: AP, AFP

Situasjonen må bedres

Men reformtilhengerne er like klare med budskapet til Irans regime, nemlig at de er nødt til å gjøre noe med den økonomiske situasjonen, som faktisk utløste protestene.

– Myndighetene må anerkjenne den beklagelige situasjonen i landet, tvitret Mohammad Taghi Karroubi, hvis far Mehdi Karroubi fortsatt sitter i husarrest etter at han ga sin støtte til demonstrasjonene i 2009.

Mange kjøper heller ikke myndighetens versjon om at utenlandske krefter, deriblant USA, Storbritannia og Saudi-Arabia står bak.

– Jeg er ikke enig i det. Folk har nådd et stadium der de ikke lenger kan tolerere situasjonen. Det har gått hull på misnøyen og det er den vi nå kan se i gatene, sier 54 år gamle Soraya Saadaat som selv ikke har jobb.

Aktuelt:

EU beklager «uakseptabelt tap av liv» i Iran

Tyrkia bekymret over Iran-uro

Trump mener det er tid for endring i Iran

Populært