Iran-eksperter: – Rouhanis prosjekt vakler når det skytes i gatene

President Hassan Rouhani og hans regjering kan bli svekket av de siste dagers demonstrasjoner i Iran.
President Hassan Rouhani og hans regjering kan bli svekket av de siste dagers demonstrasjoner i Iran. Foto: Uncredited / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans president Hassan Rouhanis økonomiske reformer har vært feilslått, sier eksperter. I romjulen har folk protestert mot økende priser og høy arbeidsledighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene i Iran begynte torsdag, angivelig som protest mot stigende priser og høy arbeidsledighet. Minst ti er drept, og flere hundre er pågrepet i demonstrasjonene som etter hvert har utviklet seg til mer omfattende protester mot president Hassan Rouhani og hans regjering.

Religionshistoriker og midtøstenekspert Kari Vogt ved UIO påpeker at det fremdeles er mye vi i vesten ikke vet om den pågående situasjonen, men sier på generelt grunnlagt at spenningene har bygget seg opp over tid.

– Det stående problemer er økonomien, og Rouhanis regjering som ikke har vært populær. Arbeidsløsheten er et enormt problem. Inflasjonen er ødeleggende for de aller fleste. Det har vært så mange ting som har skjedd som har opprørt folk, sier Vogt til NTB.

Aktuelt: Trump mener det er tid for endring i Iran

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må sees i en større sammenheng

Seniorforsker Kjetil Selvik i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) deler Vogts syn på den voksende misnøyen med presidentens regjering.

– Hassan Rouhani ble valgt for å få orden på økonomien som hadde blitt skakkjørt under hans forgjenger og for å normalisere den politiske situasjonen etter opprørene i 2009. Det har vært en vanskelig øvelse for ham. Han valgte å gjøre noe med økonomien først, hvor han har lyktes i å få ned inflasjonen, men han har ikke greid å gjøre noe med arbeidsledigheten for unge mennesker. Presidentens økonomiske plan har ikke ført fram, sier Selvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Vogt og Selvik er klar på at økonomien er en del av et større bilde.

– Rouhani har på mange måter vært en dyktig og pålitelig person. Han overtok et regime som hadde vært svært korrupt, og han har håndtert en del saker som ikke har nådd nyhetene i vesten. Den situasjonen som nå har oppstått må sees i lys av det som skjer i Midtøsten for øvrig. Iran er på mange måter mektige stormakters fiende – stormakter som USA og Saudi-Arabia, sier Vogt og poengterer den indre striden rundt Rohanis tilnærming til vesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rouhanis dyktige diplomater gjort en vellykket innsats for å få USA' sanksjoner knyttet til atompolitikken hevet. Dette åpnet for nye muligheter på den økonomiske fronten, og den åpningen er nå satt i fare, dels ved at USA holder fast ved sin sanksjonspolitikk.

Aktuelt: Iran blokkerer Instagram og Telegram

– Nøler ikke med å bruke makt

Noe av det første presidenten gjorde da han kom til makten i 2013 var å implementere omfattende velferdskutt i en uttalt «nøysomhets»-politikk. Analytiker Esfandyar Batmanghelidj i Europe-Iran Business Forum knytter mye av uroen i Iran til denne politikken.

– Rouhani solgte ideen om disse kuttene som en «nødvendig pille» for å håndtere inflasjon- og valutaproblemer, samt gjøre landet attraktivt for utenlandske investorer. Etter flere år med dette begynner folks tålmodighet å bli tynnslitt, sier Batmanghelidj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ukene før jul var det flere mindre demonstrasjoner, blant annet grunnet ubetalte bonuser for fabrikkarbeidere, og at flere private lånefirmaer har gått konkurs den siste tiden. Spørsmålet er hvilke konsekvenser demonstrasjonene kan ha for den sittende regjeringen.

– Rouhanis politiske prosjekt har vært å være en modererende kraft i det iranske regimet, men det er vanskelig å gjennomføre et slikt prosjekt når det skytes i gatene. Regimet som sådan vil nok bestå. Iran har et ekstremt sterkt sikkerhetsapparat som ikke nøler med å bruke makt, sier Selvik.

– Rouhani og hans regjering vil kanskje vakle, men regimet vil neppe falle. Iran er et velorganisert land som har styrker som kan gripe inn om demonstrasjonene går for langt, sier Vogt.

Aktuelt: USA med nye anklager mot Iran