AFP: To personer drept i demonstrasjoner i Iran

Artikkelen fortsetter under annonsen

2018 startet med nye demonstrasjoner flere steder i Iran, melder lokale medier. Søndag ble rundt 100 demonstranter pågrepet i byen Arak, ifølge en nyhetsportal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To personer er mandag skutt og drept i demonstrasjoner sørvest i Iran, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP. Reuters siterer det iranske nyhetsbyrået ILNA, som igjen siterer en lokal kilde, på at to personer har mistet livet i forbindelse med en demonstrasjon sørvest i landet.

Så langt i 2018 er det meldt om demonstrasjoner i byene Izeh sørvest i Iran, Kermanshah og Khorramabad i vest, Shahinshahr i nordvest og Zanjan i nord.

Det er vanskelig å få verifisert meldinger om hva som skjer, skriver AFP. Årsaken er blant annet utfordringer knyttet til reiserestriksjoner og sporadiske sperringer av mobilnett og populære sosiale medier som Telegram og Instagram.

Demonstrasjonene i Iran begynte torsdag, angivelig som protest mot stigende priser og høy arbeidsledighet. Men det har utviklet seg til mer omfattende protester mot president Hassan Rouhani og hans regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelser

Ifølge nyhetsportalen Aftabnews ble rundt 100 demonstranter pågrepet i byen Arak 240 kilometer sørvest for hovedstaden Teheran. Pågripelsene skjedde etter at en demonstrasjon mot myndighetene skal ha utartet og blitt voldelig, meldte portalen søndag.

Tolv politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter, sier guvernør Ali Aghazadeh. Han sier myndighetene håper å få informasjon om eventuelle nye demonstrasjoner.

– Fritt til å demonstrere

Lørdag ble over 200 demonstranter pågrepet i Teheran, mens to personer ble drept i byen Dorud. Myndighetene hevder IS sto bak drapene. Torsdag og fredag ble over 50 mennesker pågrepet.

– Irans folk står fritt til å demonstrere. Offentlige myndigheter og institusjoner må ha rom for kritikk, sa Irans president Hassan Rouhani da han søndag kom med sin første kommentar om demonstrasjonene i landet. Han advarte mot å bruke vold.

– Kritikk er noe annet enn voldsbruk og å ødelegge offentlige eiendommer.

Samtidig har myndighetene blokkert tilgangen til de sosiale mediene Instagram og Telegram.