Meny

Verden hilser 2018 velkommen

Video: Slik feiret folk over hele verden inngangen til det nye året.
Bakerøya og Howlandøya i det sentrale Stillehavet var sist ut til å tre inn i 2018, 26 timer etter at de første landene feiret overgangen til det nye året.

Klokka 13 norsk tid mandag var endelig hele verden over i 2018, etter at klokka tikket over midnatt på de to øyene.

26 timer tidligere var innbyggerne på Stillehavsnasjonene Samoa, Tonga og Kiribati de første som kunne sende nyttårsrakettene til værs. Deretter fulgte New Zealand der et fem minutter langt fyrverkerishow fra Sky Tower i Auckland skapte begeistring.

I Sydney samlet 1,6 millioner mennesker seg for å se på det tradisjonsrike fyrverkeriet da 2017 gikk over i 2018. Fyrverkeriet i regnbuens farger var for å feire at Australia har legalisert likekjønnede ekteskap.

Fyrverkeriet i Sydney er verdenskjent, og i år hevder arrangørene at det var det største i sitt slag noensinne. Åtte tonn med pyrotekniske vidundere til en verdi av over 45 millioner kroner ble sendt til værs fra broen og områdene rundt.

Skjerpet sikkerhet

Deretter gikk det slag i slag over Asia. I Kina var det en litt mer dempet feiring ettersom det kinesiske nyttåret først er i februar. Men i Hongkong var det et storstilt fyrverkeri over Victoria Harbour.

Også i Seoul og i Singapore og mange andre asiatiske byer kunne folk glede seg over storslått fyrverkeri.

I Russland tok nyttårsfeiringen nesten et halvt døgn ettersom landet er spredt ut over hele elleve tidssoner.

Den største feiringen i Tyskland var på Brandenburger Tor i Berlin. Titusener fikk med seg fyrverkeriet over den tyske hovedstaden ved inngangen til det nye året.

I Paris ble det meldt at hundretusener samlet seg på paradegaten Champs-Élysées for å se fyrverkeriet over Triumfbuen. På forhånd hadde myndighetene varslet at nyttårsfeiringen kunne bli avlyst på kort varsel. Ikke bare på grunn av frykt for terror, men fordi en kraftig storm var ventet nyttårsaften. Sikkerheten var skjerpet etter flere terrorangrep i landet, og 99.000 soldater og politifolk var på jobb nyttårsnatten. Også i andre storbyer i Europa og ellers i verden var sikkerheten i høysetet på årets siste dag.

Big Ben og kulde

I London var Big Ben midlertidig hentet fram fra et lengre fravær i forbindelse med restaurering. Den verdensberømte klokka i det minst like berømte tårnet ved Parlamentet kunne dermed ringe ut det gamle og ringe inn det nye, som det heter i Tennysons berømte dikt.

Nord-Amerika har de siste dagene måttet tåle sprengkulde enkelte steder, som i byene Regina og Winnipeg, der det er målt temperaturer ned til 50 kuldegrader. Selv om det ikke var fullt så kaldt i New York, opplevde byen sin kaldeste nyttårsaften siden 1917 med rundt 12 kuldegrader.

Rundt to millioner mennesker lot ikke kulda sette en stopper for å delta på den tradisjonsrike feiringen på Times Square.

En rekke nye sikkerhetstiltak var innført før årets feiring, der artisten Mariah Carey underholdt de frammøtte. Flere tusen politifolk var utstasjonert rundt i byens gater og garasjer var stengt av. Også i Las Vegas var politioppbudet større enn tidligere da det nye året skulle feires.

Der nordamerikanerne risikerte kalde føtter på årets siste dag, var det godt og varmt for de flere millionene som feiret nyttår på Copacabana-stranda i Rio de Janeiro.

Populært