Meny

Ebadi: Uroen i Iran er bare begynnelsen på noe større

Iransk politi tok i bruk tåregass for å spre demonstranter i Teheran lørdag. Foto: AP
Fredsprisvinner Shirin Ebadi sier at uroen i Iran kun er «begynnelsen på en stor bevegelse» som kan bli mer omfattende enn demonstrasjonene i 2009.

– Jeg tror ikke at demonstrasjonene kommer til å bli avsluttet så raskt. For meg ser det ut som om at vi er vitne til starten på en stor protestbevegelse som kan gå utover det den grønne bølgen gjorde i 2009. Det vil ikke overraske meg om det blir noe større ut av dette, sier Ebadi til den italienske avisen La Repubblica.

Demonstrasjonene i Iran har nå utspilt seg over tre dager og regnes som de største siden den såkalte grønne bølgen i 2009 mot gjenvalget av daværende president Mahmoud Ahmadinejad, demonstrasjoner som ble slått hardt ned på.

Ebadi, som er iransk advokat, fredsprisvinner og som nå bor i eksil i London, sier at de siste dagenes demonstrasjoner er rotfestet i økonomiske og sosiale årsaker.

– I Iran, og dette er ikke noe nytt, er det en svært alvorlig økonomisk krise. Korrupsjonen i hele landet er på uholdbare nivåer. Opphevingen av sanksjonene tilknyttet atomavtalen med Europa og USA i 2015 har ikke gitt folket noen reelle fordeler, i motsetning til det mange hadde forventet, sier Ebadi.

– I tillegg til dette har Iran svært høye militærutgifter. Folk er ikke villige til å se at det brukes så mye penger på det, legger hun til.

Populært