Meny

Nyttårsaften med fyrverkeri og terrorsikring

NYPD lover at Times Square skal være et av de tryggeste stedene i verden på nyttårsaften. Foto: Kathy Willens / AP
Når konfettien regner over Times Square nyttårsaften, lover politiet i New York at det er et av verdens tryggeste steder. Også i andre byer er sikkerheten høy. 

Festen på Times Square er et høydepunkt nyttårsaften. Over en million mennesker deltar, og hele USA kan se det stjernespekkede showet på TV.

Ved midnatt følger alle med når en lyskule fires ned fra en av skyskraperne, mens konfettien regner og høyttalerne spiller «Auld Lang Syne» og «New York, New York». Og politiet lover publikum at de ikke trenger å frykte terror mens de feirer.

I tillegg til den vanlige mengden av skarpskyttere, metalldetektorer og politi som undersøker vesker, stiller politiet i år med spesialtrente bombehunder. Hundene kan spore ørsmå partikler som henger igjen i luften bak personer med eksplosiver.

På plass i hoteller

Alle de 125 parkeringshusene i nærheten av Times Square blir tømt og stengt før feiringen for å unngå bilbomber. I tillegg er etterforskere på plass i alle skyskraperhotellene for å avverge lignende angrep som i Las Vegas tidligere i år.

– Dette kommer til å bli en av de best bevoktede hendelsene på et av de tryggeste stedene i hele verden, sier politimester James O'Neill.

De ekstra sikkerhetstiltakene i New York kommer etter to nylige terrorangrep i byen.

Den 11. desember forsøkte en mann å sprenge en bombe på en T-banestasjon. Bomben eksploderte bare delvis, og kun gjerningsmannen selv ble skadd. Og på halloween drepte en mann inspirert av IS åtte personer da han kjørte inn på en travel sykkelsti på Manhattan.

Væpnet politi i London

Også Londons Scotland Yard forbereder omfattende sikkerhetstiltak etter et år med flere terrorangrep.

Ved Themsens elvebredder i London ventes det rundt 100.000 mennesker som vil se fyrverkeriet ved pariserhjulet London Eye ved Westminster Bridge nyttårsaften.

Væpnet politi, hundepatruljer og politi i sivil er til stede under feiringen, som også overvåkes med sikkerhetskameraer. Politiet forsikrer samtidig publikum om at det ikke foreligger konkrete trusler, skriver The Guardian.

IS har truet Paris

Amerikansk politi opplyser at de også overvåker IS-propaganda og datatrafikk.

Tidligere i desember publiserte ekstremistgruppen en plakat med bilde av Triumfbuen i Paris med trusler om angrep første nyttårsdag.

Innenriksdepartementet i Frankrike opplyste da at 97.000 ekstra sikkerhetsstyrker er på jobb i forbindelse med jødiske hannukah, julefeiringen og den ortodokse julefeiringen i januar.

I Spanias hovedstad Madrid blir det også mer overvåking, sperringer som stopper lastebiler, og et politihelikopter som overvåker feiringen på Plaza del Sol.

200 pågrepet i Tyrkia

I løpet av 48 timer i romjulen pågrep tyrkisk politi 200 mistenkte IS-medlemmer, blant dem personer politiet mener planla angrep nyttårsaften.

Tyrkias politisjef sier at 275.000 politifolk skal være på jobb nyttårsaften over hele landet. Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu har også meldt at gatefester blir avlyst i tre sentrale Istanbul-distrikter, inkludert den ikoniske Taksim-plassen.

Nyttårsaften i fjor drepte en mann 39 mennesker som feiret det nye året på nattklubben Reina i Istanbul, et angrep IS sa de sto bak.

Populært