Myndighetene anklages for brudd på våpenhvilen i Sør-Sudan

Den væpnede opposisjonen i Sør-Sudan hevder søndag at regjeringsstyrker har brutt våpenhvilen i landet, kun timer etter at den ble iverksatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse fra opposisjonstalsmann Lam Paul Gabriel anklages regjeringsstyrkene for å ha «bombardert» opposisjonens stillinger i Yei-området, samt for å ha satt i gang en offensiv i Koch-provinsen søndag morgen. Sistnevnte skal ha blitt stanset av opposisjonsstyrkene.

Gabriel hevder også at regjeringsstyrkene har planlagt ytterligere et angrep i Wau-provinsen.

– Det er kun snakk om tid før de når våre stillinger, sier han.

Dette er de første meldingene om brudd på våpenhvilen, som formelt ble iverksatt like etter midnatt natt til søndag lokal tid. Myndighetene i Sør-Sudan og flere væpnede grupper signerte torsdag en avtale om våpenhvile i landet, etter flere dagers samtaler i nabolandet Etiopia.

AP har vært i kontakt med myndighetene i Sør-Sudan, som via sin talsmann Ateny Wek benekter at de har brutt våpenhvilen.

–Hvordan kan vi bryte våpenhvilen? Den ble nettopp iverksatt. Vi kan bare skyte tilbake i selvforsvar, sier han.

Avtalen om våpenhvile fra 24. desember er det foreløpig siste forsøket på å stanse krigen i landet, som er på vei inn i sitt femte år. Hvor mange titusener som er drept i konflikten i verdens yngste land, er ikke kjent. Deler av landet står på randen av hungersnød, og over en million innbyggere har flyktet.

Personvernpolicy