Meny

Nyhetsbyrå: Nordmann pågrepet for spionasje i Moskva

SIKTET: Nordmannen Frode Berg er pågrepet og siktet for spionasje. Foto: Amund Trellevik / iFinnmark

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Frode Berg (62) som tidligere jobbet ved grensa til Russland, er pågrepet for spionasje i Moskva, ifølge et russisk nyhetsbyrå.

Frode Berg, som er en tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, er av det russiske sikkerhetspolitiet FSB arrestert for spionasje i Moskva, melder det russiske nyhetsbyrået Rosbalt ifølge DN.

Nordmannen ble pågrepet 7. desember under en reise i Moskva. Det var da uklart hva som lå bak pågripelsen. Han jobbet ved grensa i Sør-Varanger og ifølge NRK har han fått oppnevnt en russisk advokat. 62-åringen har hatt besøk av familien sin.

Engasjert i norsk-russisk samarbeid

Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør Varanger fram til 2014, da han ble pensjonist. Ifølge NRK har han i flere år vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid, blant annet som styremedlem i kunstprosjektet Pikene på broen.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til ABC Nyheter.

UD opplyser at Berg har advokat.

– På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke kommentere en pågående konsulærsak ytterligere, sier han og opplyser at det er russiske myndigheter som må svare på spørsmål om arrestasjon og fengsling.

Anklaget for forræderi

Ifølge Tass ble nordmannen pågrepet i Moskva under en spesialoperasjon hvor han var i ferd med å motta hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Det er den russiske borgeren Alexey Zhitnyuk, som er anklaget for forræderi, som skal ha overlevert dokumentene til Berg.

Nyhetsbyrået melder at han skal være representant for Røde Kors og at han skal ha hjulpet flyktninger fra Ukraina på grensen mellom Russland og Norge, ifølge DN.

Den norske ambassaden i Russland vil ikke kommentere saken overfor DN, og henviser til UD.

Rosbalt er et nettbasert russisk nyhetsbyrå som ble stiftet i 2001, ifølge AFP. Ifølge Der Spiegel har det tette bånd til politiet og de russiske sikkerhetstjenestene.

– Alvorlige beskyldninger

Redaktør i The Independent Barents Observer, Thomas Nilsen, sier at beskyldningene er alvorlige.

– Jeg kjenner ikke saken utover det som står i russiske medier, men min korte kommentar er at jeg ikke tror på at det er noe som helst hold i denne siktelsen, sier han til ABC Nyheter.

Og fortsetter:

– På generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er første gang FSB kan ha diktet opp anklager om spionasje. Jeg har sett hvordan russiske sikkerhetsmyndigheter (FSB) har forfalsket massevis av spiontiltaler. Det er alvorlige beskyldninger som er rett mot Berg, sier han.

Overrasket og forbauset

Etter at Berg gikk av med pensjon i 2014 jobbet han på timebasis med en prosjekt for grensekommissariatet frem til sommeren 2016.

– Jeg kan ikke spekulere i noe, men forholde meg til fakta. Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Russland håndterer denne saken. Jeg er veldig overrasket og forbauset over det som har kommet frem i dag, sier grensekommisær Roger Jakobsen til ABC Nyheter.

Jakobsen forteller at pågripelsen er totalt uventet.

– Berg gjorde en veldig god jobb for oss og var viktig med sin detaljkunnskap om Russland, sier han.

På sin halvårlige oppsummering før jul tirsdag, bekreftet statsminister Erna Solberg at hun er informert om situasjonen til Berg.

– Uforstående

Familien til Berg sier via sin advokat at de stiller seg uforstående til siktelsen.

– Familien synes situasjonen er vanskelig. De hadde håpet at alt var en misforståelse, og at den skulle løse seg raskt. Nå begynner de å innse at det blir jul uten Frode Berg, sier forsvarer Brynjulf Risnes til NRK.

Saken er svært belastende for familien, særlig fordi de får så lite informasjon, sier forsvareren.

– Man får inntrykk av at det er nokså mye hemmeligheter fra russisk side i denne saken. Det er veldig lite informasjon å få.

Spionsiktelsen har en minstestraff på ti år dersom Berg blir funnet skyldig. .

– Det er veldig alvorlig, og en av de alvorligste siktelsene man kan få i Russland. Det gjør familien ekstra bekymret. Når det ikke har løst seg raskt, forstår de ikke helt hva som foregår, sier Risnes til NRK.

Populært