Norskkurder sendte ut NATO-meldingen som skapte bråk hos Erdogan

Etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble framstilt som en fiende under en NATO-øvelse, kalte Tyrkia hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen og Erdogan gikk til muntlig frontalangrep på NATO. Foto: AP / NTB scanpix
Etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble framstilt som en fiende under en NATO-øvelse, kalte Tyrkia hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen og Erdogan gikk til muntlig frontalangrep på NATO. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en nordmann med kurdisk bakgrunn som sendte ut meldingen som framstilte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som en fiende under en NATO-øvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Aftenposten er opplysningen om vedkommendes kurdiske bakgrunn kjent både i Forsvaret og i UD-kretser.

Etter det avisa erfarer, ble øvelsesmeldingen sendt ut på Twitter under NATO-øvelsen Trident Javelin, som fant sted i Stavanger i november. Budskapet var trolig en del av øvelses-spillet der NATO skulle takle å bli utsatt for falske nyheter som kunne sette samholdet på prøve.

Opplysningen om at mannen skal ha kurdisk opprinnelse, ble meldt av flere tyrkiske medier allerede da saken ble kjent i november.

Både presidenten og landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk ble framstilt som fiender i meldingen.

Med de nye opplysningene er det ifølge Aftenposten et åpent spørsmål om det var en glipp at Erdogan og Atatürk dukket opp som fiender under øvelsen.

Avisa har ikke fått dokumentert hvorvidt meldingen som ble sendt ut, var godkjent i forkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Erdogan: Verden må anerkjenne Øst-Jerusalem som Palestinas hovedstad

Etter hendelsen kalte Tyrkia hjem 40 soldater fra øvelsen og Erdogan gikk til muntlig frontalangrep på NATO. Hendelsen utløste gjentatte beklagelser både fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Forsvaret opplyser til Aftenposten at fra deres side har rekrutteringen av vedkommende som sendte meldingen, skjedd på en normal måte. NATO har så langt ikke gitt noen opplysninger om hendelsesforløpet.

Aktuelt:

Verden med kraftige advarsler mot Trumps Jerusalem-beslutning

Tyrkia advarer Trump om flere konflikter i Midtøsten