Tillerson med avsløring om USAs plan mot Nord-Korea

Utenriksminister Rex Tillerson forsøker å overbevise nordkoreanerne om at USA ikke er fienden og at de ikke er ute etter regimeskifte i Pyongyang. Foto: AP / NTB scanpix
Utenriksminister Rex Tillerson forsøker å overbevise nordkoreanerne om at USA ikke er fienden og at de ikke er ute etter regimeskifte i Pyongyang. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt samtaler med Kina om hvordan det skal gjøres, fortalte utenriksministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et møte i Atlantic Council, fortalte USAs utenriksminister Rex Tillerson åpent om USAs planer hvis Nord-Koreas regime skulle kollapse. Det skriver New York Times.

Hvis USA skulle oppdage at det nordkoreanske regimet holder på å kollapse, skal USA ta seg raskt inn i landet, for å så sikre og deaktivere landets atomvåpen.

Ifølge New York Times skal USAs militære styrker ha øvd på et slikt scenario i flere år allerede. Planen skal ha økt i omfang på grunn av Nord-Koreas regelmessige atomvåpentester.

Kina ønsker ikke samarbeid

Under møtet i Atlantic Council bekreftet Tillerson at Trump-administrasjonen hadde forsikret Kina om at USAs militære styrker, hvis planen skulle bli virkelig, skal sikre landets atomvåpen for å så forlate Nord-Korea.

– Vi har hatt samtaler med Kina om hvordan det skal gjøres, sa Tillerson.

Beskjeden skal ha overrasket mange av Tillersons kolleger som var til stede under møtet, ifølge New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig påpekte utenriksministeren at dette var et scenario som USA ikke ønsker.

Kilder forteller til New York Times at USA skal ha invitert Kina til å delta i planen ved flere anledninger. Men sistnevnte skal ikke ha ønsket å samarbeide.

– Vi søker ikke etter en grunn til å sende våre styrker nord for den demilitariserte sonen, påpeker Tillerson.

Mattis: – Testen utgjør ingen umiddelbar trussel

Lørdag sa USAs forsvarsminister James Mattis at Nord-Koreas siste langdistanseoppskyting ikke utgjør en nært forestående trussel for USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 28. november testet Nord-Korea deres foreløpig siste rakett, Hwasong-15.

Missilet har en rekkevidde som gjør at det kan nå mål over hele USA, mener sørkoreanske myndigheter og uavhengige eksperter.

Forsvarsdepartementet i Sør-Korea anslår at Hwasong-15-missilet har en rekkevidde på 13.000 kilometer, mens USAs hovedstad ligger rundt 11.000 kilometer fra Pyongyang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter oppskytingen sa Mattis at missilet fløy høyere enn noen annen tidligere og var nok et eksempel på Nord-Koreas stadige forsøk på å bygge et missil som kan true USA.

På spørsmål om den siste testen utgjør en umiddelbar trussel for USA, svarte Mattis «ikke ennå».

Han understreket at eksperter fortsatt jobber med analyser.

Les også: – USA kan tape en krig mot Nord-Korea

– Nord-Korea er en tidsinnstilt bombe

Kinas militære ledere må forberede seg på krig. Det skriver kinesiske medier.

– Forholdene på halvøya gjør at risikoen for krig er høyere enn på flere tiår, forteller professor Shi Yinhong til South China Morning Post.

Shi, som er en av rådgiverne til den kinesiske regjeringen, sier videre at Kim Jong-un og Donald Trump er låst i en farlig spiral av trusler. Professoren legger til at det er for sent for Kina å stoppe de to kamphanene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nord-Korea er en tidsinnstilt bombe. Vi kan bare utsette eksplosjonen, og håpe at vi kan utsette den så lenge at detonatoren kan bli fjernet, uttrykte Shi under en konferanse i Beijing lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA truer med å utslette Nord-Koreas regime

Kina forbereder seg på regime-kollaps

Sist uke skrev ABC Nyheter om at nye dokumenter avdekker at minst fem store flyktningleirer er i ferd med å etableres langs grensa mellom Kina og Nord-Korea.

Kina bygger et nettverk av flyktningleirer langs den 1.416 kilometer lange grensa til Nord-Korea.

Stormakten forbereder seg på en potensiell kollaps av Kim Jong-uns regime som følge av det stadig mer anspente forholdet mellom Nord-Korea og USA.

En FN-topp, som nylig var i Nord-Korea og møtte landets utenriksminister, sier det er alvorlig fare for at en feilberegning kan utløse en konflikt.