Sverige vil forby sex uten tydelig samtykke

Sveriges regjering, her ved statsminister Stefan Löfven, har fremmet et lovforslag der all sex uten tydelig samtykke blir regnet som voldtekt. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix.
Sveriges regjering, her ved statsminister Stefan Löfven, har fremmet et lovforslag der all sex uten tydelig samtykke blir regnet som voldtekt. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix. Foto: Erik Simander / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske regjeringen har fremmet forslag om en samtykkelov, som forbyr sex med personer som ikke tydelig sier ja eller aktivt uttrykker et ønske om å delta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sex skal være frivillig. Er det ikke frivillig, er det ulovlig, sier statsminister Stefan Löfven, som presenterte lovforslaget på en pressekonferanse lørdag sammen med visestatsminister Isabella Lövin og justisminister Morgan Johansson.

Loven om samtykke skal ifølge den svenske regjeringen medføre økt tydelighet i samtykkeparagrafen i voldtektsloven, slik at en person i ethvert nytt moment i sexakten skal si ja eller vise vilje til å være med.

Loven innebærer i praksis at flere handlinger vil bli regnet for å være voldtekt, og at strafferammene økes.

Les også: – At partneren din maser om sex kan ikke kalles et overgrep

Forslaget kommer i kjølvannet av den internasjonale #MeToo-kampanjen som ruller verden over, og skal etter planen gjelde fra 1. juni.

– Antallet kvinner som utsettes for seksualforbrytelser øker, sier Johansson, som poengterer at det i loven blant annet innføres nye prinsipper om «uaktsomhet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i dag kan en gjerningsmann i de fleste tilfeller der samtykke mangler dømmes for voldtekt. Siden 2005 har begrepet blitt utvidet i flere omganger for å omfatte flere gjerninger.

Lignende forslag har også kommet i Danmark, men ble nedstemt i Folketinget i april i år.

Les også: Kvinner i forhold mister lysten oftere enn menn