Romfarere på vei mot ISS

Den russiske kosmonauten Anton Sjkaplerov (nederst), japanske Norishige Kanai (i midten) og amerikanske Scott Tingle (øverst) ble søndag skutt opp fra Bajkonur-basen i Kasakhstan og skal tilbringe det neste halvåret på Den internasjonale romstasjonen (ISS).
Den russiske kosmonauten Anton Sjkaplerov (nederst), japanske Norishige Kanai (i midten) og amerikanske Scott Tingle (øverst) ble søndag skutt opp fra Bajkonur-basen i Kasakhstan og skal tilbringe det neste halvåret på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Foto: Shamil Zhumatov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre romfarere satte søndag kurs for Den internasjonale romstasjonen, der de skal tilbringe det neste halve året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om bord i den russiske Sojuz-raketten var de to astronautene Scott Tingle (52) fra USA og Norishige Kanai (40) fra Japan, som begge er på sin første romferd.

Tredjemann, den russiske kosmonauten Anton Sjkaplerov (43), har to tidligere opphold på den internasjonale romstasjonen bak seg.

Den tidligere flygeren vil i februar feire bursdag i verdensrommet for tredje gang og før avreise fortalte han at han også kommer til å avgi stemme fra verdensrommet under det russiske presidentvalget i mars.

– I likhet med alle pliktoppfyllende russiske borgere så deltar vi kosmonauter i valget, sa han før avreise fra Bajkonur-basen i Kasakhstan søndag.

Artikkelen fortsetter under.

Les også: Astronauter tilbake på jorda etter et halvt år i rommet

VIDEO: Her kommer astronautene tilbake til jorda etter 6 måneder i rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferden til Den internasjonale romstasjonen (ISS) tar vanligvis seks timer, men som følge av romstasjonens plassering tar den denne gangen to døgn. I 10-tiden tirsdag skal de tre romfarerne imidlertid være framme.

ISS er et sjeldent eksempel på russisk-amerikansk samarbeid og har siden 1998 gått i bane rundt jorda i rundt 28.000 kilometers høyde.

Les også: Romvandring nummer 200 på ISS

VIDEO: Jorda filmet fra romstasjonen.