Meny

Parteringsmorderen som forsvant

Jaguar og Jared Heller var kjente ansikt i Københavns uteliv. Foto: Politiet / Scanpix Danmark

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens politiet samlet sammen kroppsdeler, satte den antatte drapsmannen seg på første tog ut av landet.

Et lite stikk i magen. Ulmende ubehag som økte umerkelig i styrke. Plagsomt og snart irriterende. Greger var sulten, men det manglet brød i matskapet. Så han tok på seg sko og gikk ut døren sin i Klerkegade i København for å handle frokostbrød.

Bakeren var en spasertur unna. Ut døren, til høyre på fortauet, noen meter ned i gaten, krysse veien ved hushjørnet, en venstresving og så var butikken der.

Greger var i sine egne tanker da han gikk ut hoveddøren 26. mars i 2005. Det var tidlig på morgenen og midt i påskeferien. Barna var hjemme og han la planer for hvordan familien skulle feire påskeaften. Plutselig stoppet han opp.

Et stikk i magen. Ulmende ubehag. En snikende kvalme. Usikkerhet, så sjokk. Han tok et par skritt nærmere for å se. Og ganske riktig. Der, rett foran ham, midt på fortauet, lå en avkappet arm fra et menneske.

Tyveri fra rettsmedisineren?

Klokken var 10 da mobiltelefonen til den daværende sjefen for drapsavsnittet i Københavnpolitiet ringte. Ove Dahl var på handletur med kona Birgit i Fredriksbergsenteret og hadde egentlig påskefri. Men dette var noe helgemannskapet i politivakten mente drapssjefen måtte komme og se med egne øyne.

– Da jeg kom fram til stedet, krydde det allerede av politifolk og presse. Det var satt opp sperrebånd ved en avfallscontainer og der lå det altså to avskårne ben og en arm, etterlatt på fortauet. Min første tanke var «hva pokker er dette for noe?», forteller Dahl til Krimdokumentet.

Han kontaktet rettsmedisinsk institutt for å høre om de hadde hatt noen tyverier av kroppsdeler nylig. Det hadde hendt før, og det kunne vel skje igjen. Men hos rettsmedisineren var det ingenting som manglet. Dessuten var det tydelig at kuttmerkene var relativt ferske.

Et mysterium

Ove Dahl sto altså med tre lemmer fra et ukjent offer, som på ukjent vis var blitt drept, av en ukjent gjerningsperson på et ukjent åsted.

Armen og de to bena ble etterlatt på åpen gate. Foto: Scanpix

– Utfra størrelsen kunne vi fastslå at det var en mann, men hverken fingeravtrykk eller DNA ga noe svar på hvem han var.

Gjennom hele påskehelgen jobbet politiet på funnstedet i Klerkegade. De håpet at den massive presseomtalen, som naturlig nok fulgte etter det makabre funnet, ville føre til nyttige tips. Men det var ingen som kunne fortelle hvem den avdøde var, og det var heller ingen som ble meldt savnet.

Og ett eller annet sted der ute var resten av det uidentifiserte liket.

Et menneskelig puslespill

Klokken 01 natt til andre påskedag ringte telefonen igjen. Dahl bråvåknet.

– Er du opplagt? spurte kollegaen i andre enden av telefonen.

– For nå står jeg her igjen med en mann som har funnet likrester.

Denne gangen var det en hundeeier som på kveldens siste luftetur hadde oppdaget de siste bitene av den ukjente mannen, slengt ned i en kjellertrapp i bakgården.

Det siste funnstedet var bare noen hundre meter fra det forrige, så Dahl fikk på seg klærne, grep bilnøklene og kjørte til Adelgade. Midt inne i en trang passasje mellom to bygninger, sto kollegene og ventet på ham. Der lå overkroppen i to deler, sammen med den siste armen.

Kroppen var full av sår, svært blodig og hodet var nesten kappet av. De fikk fraktet delene til rettsmedisineren der alt ble lagt ut på et bord, som et puslespill.

– Da hadde vi et helt menneske. Ingenting manglet, utenom identiteten, sier Dahl.

Les også: Ble lurt til å bli voldtektsmann

Bilde i pressen

En sokk på den ene foten var det eneste mannen hadde på seg. Han hadde ingen tatoveringer som kunne identifisere ham. At han var middelaldrende med mørkt, halvlangt hår og grønne øyne var alt politiet visste om ham.

Så Dahl tok et uvanlig valg. De vasket liket, draperte et hvitt laken over det verste såret i halsen, og tok bilder av ham.

– Jeg sendte bildet til pressen, i håp om at vi endelig kunne få identifisert ham.

Allerede neste dag hadde de en kvinne på telefonen; det parterte liket var hennes eks-kjæreste Torben Vagn Knudsen.

En vanlig mann

Den 41 år gamle drosjesjåføren Torben Vagn Knudsen var ikke egentlig mislikt av noen. En ganske alminnelig mann med et gjennomsnittlig liv. Han passet jobben sin og var lidenskapelig opptatt av sin da elleve år gamle datter.

Drapsofferet Torben Vagn Knudsen. Foto: Privat/politiet

På 1990-tallet drømte han om å bli finansmann, og investerte i eiendom ved siden av sjåførjobben. Gevinsten på eiendomssalget satte han i aksjer, uten den helt store avkastning. I en periode satset han også på en utdanning innen finans, men fullførte aldri skolen. I stedet, eller kanskje derfor, begynte han å bli en hyppig gjest i Københavns mange brune puber.

Den faste pub-til-pub runden endte alltid på Andy's bar i København sentrum. Der var stamgjestene godt kjent med den pratsomme fyren fra Odense. Men han var også kjent som en som kunne bli dårlig selskap når han fikk et glass for mye. Kverulerende og høyrøstet. Kunne en siste krangel ha blitt enden på Torbens liv?

Ove Dahl visste ikke. Han visste ikke engang hvor Vagn Knudsen var blitt drept. Den siste sikre observasjonen de hadde, var da 41-åringen forlot Andy's bar klokken sju fredags morgen. Sammen med ham var to andre menn.

Uhyggelige skrik

Med identifiseringen av offeret, kom også tipstelefonene. Noen hadde kjøpt tre liter klorin i en døgnåpen kiosk den fredagen. Det ble funnet blodige pappkasser i bakgården til en bygning i nærheten av begge funnstedene, og en beboer i samme bygget var sikker på han hadde møtt Vagn Knudsen ved inngangsdøren fredag morgen. Han hadde spurt beboeren om det bodde en afrikaner i oppgangen.

Det bodde to afrikanske menn der. Politiet kunne raskt utelukke den ene som gjerningsmann, men den andre var som sunket i jorden. Han bodde i en liten hybelleilighet i første etasje. En kvinne i oppgangen hadde varslet politiet om uhyggelige skrik fra nettopp den leiligheten.

Etter å ha gjennomsøkt andre leiligheter i Adelgade 63, stilte etterforskerne seg utenfor den brune døren i første etasje. Med seg hadde de en låsesmed. Da ingen åpnet etter gjentatt banking, gikk låsesmeden til verks.

Usynlig blodbad

Bak døren fant de en mørklagt leilighet. En smal entré førte inn til det bakerste rommet, som fungerte som både stue, kjøkken og soverom. På den innerste veggen var et stort vindu med balkong utenfor. Store, tunge gardiner blokkerte alt dagslys fra å komme inn.

– Overalt var det rot. Klær, ting og sengetøy fløt. Det lignet en... ja, hva skal jeg kalle det? En junkieleilighet. Det var innestengt lukt og ikke blitt rengjort der på lenge. Bortsett fra på badet. Der var det skinnende rent. Og noen kniver og en sag i kjøkkenvasken var også grundig vasket, sier Dahl.

Men trass i rotet var det ikke umiddelbart noe som tydet på at et bestialsk parteringsmord hadde foregått der bare fem dager i forveien. Det var ingen synlige blodflekker. Men da krimteknikerne begynte å lete etter spor på badet, ble det raskt klart at det hadde skjedd noe fryktelig der inne. Noe som ikke engang tre liter med klorin kunne skjule. For uansett hvor godt du vasker, vil blod aldri helt forsvinne. Kjemiske tester avslørte at det hadde vært et blodbad.

(Saken fortsetter under)

Ove Dahl holder under en pressekonferanse. Foto: Jonas Vandall Ørtvig / SCANPIX

Ti minutter for sent

27 år gamle Ahmed Numan Isaac Rahma, «Jaguar» blant venner, satt på stamkaféen Kaffesalonen i Nørrebro bydel. Sannsynligvis fikk han med seg at pressen stimlet seg sammen foran Adelgade 63. Utenfor leiligheten hans. Kanskje fikk han også med seg at Ove Dahl holdt en improvisert pressekonferanse utenfor døren hans, der han erklærte at de hadde funnet åstedet for parteringsdrapet. Han må ha følt hvordan en pågripelse nærmet seg. Jaguar samlet tingene sine fra bordet, reiste seg og forsvant ut døren.

– Kort tid etter ankom vi kaféen. De ansatte sa han hadde gått for ti minutter siden, men jeg mistenker at han ble smuglet ut bakdøren idet vi kom.

Sporing av Jaguars mobiltelefon viste at han kom seg til Hovedbanegården og derfra trolig hoppet på et tog til Tyskland. Etter det slutter alle spor.

– Men jeg tror han reiste tilbake til hjemlandet Sudan, sier Dahl.

Etterlyses

Jaguar var over alle hauger, men det var fortsatt to personer som var internt etterlyst i politiet. En dansk kvinne som var registrert som beboer i hybelleiligheten, og amerikanske Jared Heller. Kvinnen ble sjekket ut av saken da det viste seg at hun var flyttet utenlands og hadde fremleiet leiligheten til Jaguar. Men 34-årige Heller var i aller høyeste grad mistenkelig. Som kompisen Jaguar, var også han gått under jorden. Og få dager etter at Jaguar stakk av foran nesen til politiet, valgte de å etterlyse amerikaneren med navn og bilde i pressen.

Iført en blå kortermet skjorte med hvitt blomstermønster ser Jared Heller inn i kamera. Hendene hviler på bordet og det røde håret er flettet i «corn rows». Han smiler ikke, men har i stedet en noe arrogant mine. Ved siden av sitter Jaguar, med armen slengt over skulderen hans. Han gliser med en sigarett i munnviken.

Slik ble hele Danmark introdusert for de to partykompisene som nå var etterlyst for parteringsdrap. Bildet florerte i alle aviser og tv-stasjoner, også i utlandet.

– Kom og hent meg

I mellomtiden satt Heller i fristaden Christiania. Hver dag så han sitt eget bilde i media, sammen med detaljer om det groteske drapet. Livet hans ble brettet ut. Det sto om plateselskapet Illadelph Records som han var med å starte i hjembyen Philadelphia i USA. Om hans tilværelse som omstreifende DJ i Europa. Den danske kona og datteren deres. At han hadde rappet på tre av låtene til den danske R'n'B-gruppen The Loft. Narkotikabruken. Den harde festingen.

Københavns politi la ut en etterlysning med dette bildet av Jaguar og Jared Heller på sin hjemmeside i forbindelse med drapet på den 41-årige leievognsjåføren Torben Vagn Knudsen forleden. Foto: Politiet / Scanpix

Alle de danske vennene hans visste nå hva han hadde vært med på. Også familien i USA. Ryktet hans som kul DJ og rapper var ikke lenger det han ble forbundet med.

Drapsmann. Parteringsmorder.

I Christiania var det enkel tilgang på narkotika og steder å skjule seg. Men å komme seg derfra og ut av landet uoppdaget, var ikke lenger like lett som da Jaguar flyktet. Alle visste nå hvem han var. Etter fire dager med ansiktet sitt i avisen, orket han ikke mer. Han gikk til en telefonkiosk og ringte politiet.

– Her er jeg. Bare kom og hent meg.

Den grufulle historien

Ove Dahl var lettet. Den ene av de to drapssiktede var i politiets varetekt, og han var mer enn villig til å fortelle. Inne i avhørsrommet kom de makabre detaljene fram.

Heller møtte Jaguar og Vagn Knudsen på Andy's. De hadde festet sammen i flere timer og Jaguar ville at de tre skulle fortsette festen hjemme hos ham. Leiligheten hans var en spasertur unna og der var det både øl og hasj.

På veien gikk de innom en 7 Eleven, noe overvåkningsbilder bekreftet, og der fikk Jaguar tak i kokain fra noen han kjente.

Hjemme i leiligheten var stemningen på topp. Trioen pratet sammen og hadde det gøy, men ifølge Heller ble han etter hvert trøtt og la seg til å sove.

På et tidspunkt hørte han at Jaguar ba Torben gå og ta seg en dusj. Hvorfor han skulle det, visste ikke Heller, men han så at både Torben og Jaguar gikk ut til badet.

Les også: De ble drept på kjærlighetens dag

Skrekkfilm

Med høy musikk i stuen og noen underlige bankelyder fra badet, ble det vanskelig for Heller å sovne. Han syntes det hørtes ut som om badekaret ble rengjort, men han prøvde å konsentrere seg om å sove, så han ble liggende.

Plutselig runget et høyt rop om hjelp gjennom leiligheten. Han spratt opp og gikk ut i den smale gangen og åpnet døren til badet. Innenfor så det ut som en skrekkfilm. Torben satt i det lille badekaret med bena dinglende utenfor kanten. Over ham sto Jaguar og banket løs på ham. Det var blod overalt. Heller fikk kameraten sin bort fra badekaret og forsøkte å få den livløse Torben opp på bena.

– Du kan ikke hjelpe ham. Han er død, sa Jaguar der han sto i døråpningen.

Tvunget til å delta

Det holdt på å svartne for Heller. Frykt og sjokk ble de eneste følelsene han hadde. Han tenkte på mulighetene for å flykte, men fryktet for sitt eget liv. Da han foreslo å ringe politiet, tok Jaguar fra ham telefonen og insisterte på at drapet var gjort i selvforsvar.

Jaguars liv besto av fest, musikk og dop. Foto: Privat/Politiet

Synet av den blodige Torben full av stikksår i badekaret var uutholdelig, så han gikk inn i stuen. Der ble han sittende og lytte til lyden av en sag som gikk fram og tilbake. Selv den høye musikken kunne ikke drukne lyden.

Til slutt kom Jaguar ut fra badet og forlangte at kameraten skulle hjelpe ham. På badegulvet lå kroppen allerede oppkappet i deler. Først ble Heller beordret til å holde kroppen fast, mens Jaguar saget i låret. Men han var sliten og ville at Heller skulle ta over parteringen. Å protestere var nytteløst, så han tok sagen og begynte å skjære. Etter et par sekunder klarte han ikke mer og kastet opp. Men Jaguar var nådeløs. Han ba ham dele opp overkroppen. Da han heller ikke fikk det til, var det bare forakt å hente hos Jaguar.

– Han kalte meg en «bitch», fortalte Heller.

Dumpet på gaten

Bit for bit ble kroppsdelene pakket inn i plastsekker. Jaguar halte med seg Heller ut på gaten. Det var blitt mørkt siden sist de var ute. Med et halvt menneske i posene, gikk de to gatelangs til de fant containeren i Klerkegade. Der tømte de innholdet på bakken, før de gikk tilbake til leiligheten og pakket inn resten av liket. Det endte opp i smuget litt lenger oppe i gaten.

– Det var aldri min intensjon å bli innblandet i noe slikt som dette, bedyret Heller.

Han var først siktet for drap, men da politiet ikke kunne bevise at han hadde deltatt i noe annet enn det han selv innrømmet, ble han til slutt dømt for likskjending.

«Tiltalte (...) har gjort seg skyldig i en særdeles krenkende, nedverdigende og usømmelig behandling av et lik.» skrev Københavns Byret i dommen.

Straffen ble fire måneders fengsel og utvisning fra Danmark i fem år. Siden fengselsstraffen allerede var sonet i varetektstiden, ble han umiddelbart løslatt og sendt ut av landet.

Les også: Pass deg for fullmånen!

Wannabes

Ove Dahl var ikke fornøyd med dommen. Han trodde ikke på Jared Heller og mente de begge hadde sluppet unna med drap. Og nå var ingen av dem i landet. Heller kunne fortsette karrieren i Illadelph Records, nå med et drap tilknyttet navnet sitt. Jaguar kunne leve fritt i Sudan, om enn ikke føre samme flashy livsstil som i Danmark.

Ove Dahl tror aldri Jaguar vil bli tatt. Foto: Tajmer.dk

– En gang kjøpte han en fløyelsdress, den var enten lilla eller rød. Skikkelig pimp. Han gikk rundt med den i dagesvis uten å skifte. Den passet liksom til resten av ham, kan du si. Veldig outrert. Han kan nok ikke gå rundt og leke pimp i strengt islamske Sudan, sier en tidligere venninne av ham til Krimdokumentet.

Hun beskriver Jaguar og Jared Heller som wannabes, som drømte om det store gjennombruddet, om musikkvideo på MTV og berømmelse.

– De satt alltid og jammet på den samme sangen, en rap-låt de mente ville bli en hit. Men de levde i en drømmeverden. Spesielt Jaguar, han levde et ikke-autentisk liv og fortalte løgnhistorier om den minste ting. Det eneste som betydde noe var å være kul, å feste, å være inne med de riktige folka.

Kan aldri komme tilbake

Det ville festlivet sto i sterk kontrast til slik han hadde levd tidligere, med samboer og en liten datter.

– Han kunne nevne datteren Jasmin, men han snakket ikke så mye om henne, sier venninnen.

Da han forlot Danmark betydde det samtidig at han mest sannsynlig aldri ville få møte datteren sin igjen.

I 2015 la den danske avisen Ekstra Bladet ut på reise til Sudan for å spore opp rømlingen, og i hovedstaden Khartoum fant de en mann de mener var Jaguar. Dersom det var ham, står dansk politi dårlig stilt. Danmark har nemlig ingen utleveringsavtale med Sudan.

– Det vil si at han må gjøre en tabbe og krysse grensen til et annet land vi har avtale med. Da kan vi ta ham. Han er etterlyst internasjonalt, men det er ingen som aktivt leter etter ham. Så om vi noen sinne fanger ham, det tviler jeg egentlig på, sier Ove Dahl, som ikke lenger jobber i politiet.

Les også: Makabre minner fra fortidens Wien

Datterens suksess

Jasmin (t.v.) på coveret til debutsingelen. Foto: Epic/Sony

Men året etter Ekstra Bladets avsløring, kom det fram i et rettsutvalg i Folketinget at den etterlyste drapsmannen oppholder seg i et europeisk land. Hvilket land det var, ble ikke oppgitt og politiet vil ikke kommentere ytterligere.

Jaguars drømmer om berømmelse ble oppfylt på verst tenkelige måte og alle planer om et liv som rap-stjerne kunne han skyte en hvit pil etter. I stedet overtok datteren Jasmin stafettpinnen. I 2014 gikk hun helt til topps i danske X Factor, som den ene halvdelen av duoen Anthony Jasmin.

Om faren kjente til datterens seier, er usikkert. For ifølge henne så hun aldri faren igjen etter det groteske drapet.

Saken er opprinnelig publisert på Krimdokumentet.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært