NATO mener russiske missiler kan være i strid med nedrustningsavtale

NATO-sjef Jens Stoltenberg mener russiske mellomdistansemissiler kan være i strid med en 30 år gammel nedrustningsavtale.
NATO-sjef Jens Stoltenberg mener russiske mellomdistansemissiler kan være i strid med en 30 år gammel nedrustningsavtale. Foto: Virginia Mayo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO er bekymret over et russisk missilsystem som kan frakte kjernefysiske stridshoder. Det kan være i strid med nedrustningsavtalen fra 1987, mener alliansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Allierte har identifisert et russisk missilsystem som gir grunn til alvorlig bekymring, heter det i en uttalelse fra NATO fredag.

NATO oppfordrer Russland «til å følge opp disse bekymringene på en grundig og gjennomsiktig måte, og til å engasjere seg aktivt i en teknisk dialog med USA».

Bekymringen dreier seg konkret om de russiske mellomdistanse-missilene av typen 9M729. USA mener Moskva har mulighet til å utstyre de landbaserte krysserrakettene med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

NATO frykter derfor at missilsystemet er i strid med nedrustningsavtalen INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) fra 1987, som ble underskrevet av Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan. I henhold til denne avtalen ble det forbudt med alle typer landbaserte krysserraketter av mellomdistansetypen, det vil si med rekkevidde mellom 500 og 5.500 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være en alvorlig og umiddelbar bekymring med en situasjon der USA og andre parter overholder avtalen mens Russland ikke gjør det, heter det i NATO-uttalelsen.

Russland hevder på sin side at amerikanske rakettforsvarssystemer er i strid med avtalen.

– Våre allierte har forsikret om at USA overholder sine forpliktelser i henhold til INF-avtalen, og at Russlands oppførsel gir grunn til alvorlig bekymring, sier USAs NATO-utsending Kay Bailey Hutchison.

Aktuelt:

Stoltenberg varsler endringer i NATO

Putin etterlyser mer politisk motstand