14.000 mister jobben i israelsk legemiddelgigant

Israelske Teva Pharmaceutical kvitter seg med 14.000 ansatte. Foto: AP / NTB scanpix
Israelske Teva Pharmaceutical kvitter seg med 14.000 ansatte. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den israelske legemiddelgiganten Teva, verdens største produsent av såkalte synonympreparater, sier opp 14.000 ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn hver fjerde ansatt i Teva Pharmaceutical må gå i løpet av de neste to årene, flesteparten av dem alt neste år, opplyser selskapet.

Teva har de siste 40 årene vokst til å bli en gigant innen synonympreparater, kopier av kjente legemidler som inneholder samme virkestoff som originalpreparatet. Dette har vært mulig ettersom mange medisinske virkestoffer ikke er patentbeskyttet.

Bestikkelser

For ett år siden erkjente Teva å ha betalt bestikkelser for å sikre økt salg i Russland, Ukraina og Mexico. Det resulterte i søksmål fra amerikanske myndigheter, som endte med et forlik og drøyt 4,5 milliarder kroner i bøter.

Selskapet har siden slitt. Verdien av Teva-aksjen, som er notert på New York-børsen, har falt med nesten 60 prosent i år.

Torsdag sendte Tevas danske direktør Kåre Schultz, som overtok i september, brev til alle de ansatte og varslet omfattende nedbemanning og omstrukturering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er helt avgjørende for å kunne gjenopprette vår finansielle sikkerhet og stabilisere virksomheten, skrev han.

Bekymret Netanyahu

Foruten Israel har Teva fabrikker både i Europa, USA og Sør-Amerika. 1.700 av de 14.000 jobbene som forsvinner, er i Israel, der de ansatte protesterer og har varslet streik.

Statsminister Benjamin Netanyahu kontaktet torsdag Schultz for å gi uttrykk for sin bekymring og for å oppfordre Teva-sjefen til å skåne arbeidsplassene i Israel.