Mediefriheten i Polen:Slike bilder av protestene mot regjeringen ga TV-selskapet kjempebot i Polen

Video: Dekningen til TV-kanalen TVN24 av protester utenfor parlamentet i Warszawa i desember i fjor førte til en bot på 3,4 millioner kroner for kanalen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Polen har landets medietilsyn begynt å bøtelegge TV-innslag regjeringen ikke liker. TV-kanalen TVN24 får 3,4 millioner kroner i bot for denne dekningen av protester mot regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medietilsynet KRRiT i ett av EUs største medlemsland, Polen, ga 11. desember det private tv-selskapet TVN24 en bot på 1,48 millioner zloty, tilsvarende 3,4 millioner kroner.

Boten ble gitt for en reportasje om protester mot regjeringen utenfor parlamentet i Warszawa i midten av desember i fjor.

Anklagene lyder på at innslaget var ubalansert og oppmuntret til ulovligheter.

Det nå ulovlige nyhetsinnslaget er nå avpublisert, men TVN24 har gitt ABC Nyheter tillatelse til å vise videoklipp (over) fra hendelsene som utløste myndighetenes straff.

Norge vil onsdag 20. desember signere en avtale om 7,5 milliarder kroner som skal gis i EØS-midler til landet.

Frykt for å bli propagandaorganer

Talskvinnen for KRRiT, Teresa Brykczynska, sa tirsdag til nyhetsbyrået AFP at selskapet ble bøtelagt fordi det ikke gjorde oppmerksom på at protestene utenfor parlamentet 16. til 18. desember 2016 var ulovlige, og for å oppmuntre til ulovligheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen har blitt kraftig kritisert for regjeringspartiet Lov og rettferdighets (PiS) endringer av lovene for rettsvesenet og media.

TVN24 som er eid av selskapet Scripps Networks Interactive i USA, avviser at det har har vært ubalansert, og viser til at det blant annet innhentet kommentarer fra regjeringspartiets leder Jaroslaw Kaczynski.

Ifølge Wahingston Post har Kaczynskis parti gjort om de statlige mediene til propagandaorganer for Lov- og rettferdighetspartiet og har antydet at det ønsker å overta kontrollen med uavhengige og utenlandskeide medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre rasler med sablene overfor Polen

USA: – Undergraver mediefriheten

TV-innslaget som utløste boten, dekket ironisk nok protester som brøt ut da regjeringspartiet gikk inn for å begrense pressens adgang til parlamentet.

Opposisjonspolitikere gikk til motaksjon ved å sette seg til i parlamentet en uke, til regjeringspartiet droppet planene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen for mediene ser altså dyster ut likevel.

Selv utenriksdepartementet i USA rykker ut mot vedtaket, trass i president Donald Trumps varme følelser for den dypt konservative polske regjeringen.

– USA er bekymret for bøteleggingen av det private TV-selskapet TVN for angivelig ubalansert dekning av protester mot regjeringen i fjor, skriver USAs utenriksdepartement 12. desember.

«Denne avgjørelsen synes å undergrav mediafriheten i Polen, en nær alliert og med-demokrati. Frie og uavhengige medier er grunnleggende for et sterkt demokrati.», melder amerikansk UD.

Donald Trump gjorde stor suksess da han i juli besøkte Polen.

Les: Trump frykter for Vestens framtid

Får penger og besøk fra Norge

Polen er en av de største bistandsmottakerne fra Norge gjennom de såkalte EØS-midlene.

Onsdag 20. desember reiser EU- og EØS-minister Marit Berger Røsland til Warszawa for å signere en avtale om EØS-midler for kommende periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen vil i perioden 2014-2021 ta imot 809,3 millioner euro (ca. 7,5 milliarder kroner) og vil med det fortsatt være det største mottakerlandet av EØS-midler.

– Jeg er glad for at vi nå kan undertegne de nye avtalene med Polen om EØS-midler. Forhandlingene var krevende, men konstruktive, sier Berger Røsland i en pressemelding og legger til:

– Vi er også spesielt fornøyd med at vi ble enige med Polen om at støtta til sivilt samfunn fremdeles skal være uavhengig av myndighetene.