Britisk rapport: Trusler i sosiale medier en fare for demokratiet

Et giftig debattklima i sosiale medier truer demokratiet, mener forfatterne av en ny britisk rapport. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
Et giftig debattklima i sosiale medier truer demokratiet, mener forfatterne av en ny britisk rapport. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikere og andre offentlige personer trues stadig oftere. Fenomenet er en grunnleggende trussel mot demokratiet, heter det i en britisk rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapene som står bak driften av sosiale medier får skarp kritikk i rapporten, som er utarbeidet av Committee on Standards in Public Life, en britisk regjeringskomité som rapporterer direkte til statsminister Theresa May.

– De har vært for trege til å gripe inn mot trusler og beskytte sine brukere, skriver komiteen.

Manglende lederskap

Politikerne får også kritikk for å ha utvist manglende lederskap ved å ikke ta noe skikkelig oppgjør med truende oppførsel og endre tonen i den politiske debatten.

– Disse funnene bør bekymre alle som bryr seg om demokratiet vårt, sier Paul Bew, som leder komiteen.

– Selv om trusler og skremmetaktikker ikke er noe nytt i det offentlige rom, former omfanget og intensiteten offentligheten på måter som utgjør et alvorlig problem, heter det i rapporten.

Rasistiske, sexistiske, homofobe, transfobe og antisemittiske kommentarer og fornærmelser har avskrekket kandidater fra å søke offentlige verv, skriver komiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mobbe- og skremmekultur»

– Å ta et oppgjør med denne mobbe- og skremmekulturen er viktig for friheten til å diskutere og debattere temaer og interesser, heter det i rapporten, der det konkluderes med at debattklimaet er en trussel mot «det representative demokratiets grunnleggende natur».

– Dette handler ikke om å forsvare elitene fra rettmessig kritikk eller forhindre publikum fra å gå etter sine representanter i sømmene. Dette handler om å forsvare den politiske frihetens grunnleggende struktur, sier Bew.

Han slår fast at bruken av sosiale medier er den viktigste faktoren som driver oppførselen som observeres.

Les også: Facebook fjernet invitasjon til Trump-demonstrasjon

Kripos med ny kampanje for å få barn til å fortelle om overgrep

En av ti ytringer på NRK og TV 2s Facebook-sider er hatefull