Erdogan: Verden må anerkjenne Øst-Jerusalem som Palestinas hovedstad

President Recep Tayyip Erdogan talte under åpningen av OIC-møtet i Istanbul onsdag. Foto: AP/NTB scanpix
President Recep Tayyip Erdogan talte under åpningen av OIC-møtet i Istanbul onsdag. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklaget Israel for terror da han åpnet et toppmøte for islamske land om Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Israel er en okkupasjonsstat. Foruten dette, er Israel en terrorstat, sa Erdogan da han åpnet det ekstraordinære møtet for Samarbeidsorganisasjonen for islamske land (OIC) i Istanbul onsdag.

Møtet kom i stand etter at USAs president Donald Trump sist uke anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, til store protester fra verdenssamfunnet.

Erdogan ber nå verdenssamfunnet om å anerkjenne Øst-Jerusalem, som Israel har okkupert siden 1967, som Palestinas hovedstad.

– En gave

Palestinernes president Mahmoud Abbas slutter seg til oppfordringen. Det kan verken bli fred eller stabilitet i Midtøsten før Jerusalem anerkjennes som hovedstad i en palestinsk stat, advarer han.

– Jerusalem er og kommer alltid til å forbli hovedstaden i den palestinske stat. Det kommer ikke til å bli noen fred eller stabilitet uten, sa Abbas på OIC-toppmøtet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abbas fordømte Donald Trumps beslutning og kalte den en gave til «sionistbevegelsen».

– Som om han ga bort en amerikansk by, sa Abbas og fastslo at USA ikke lenger har noen som helst rolle å spille i en fredsprosess mellom palestinere og israelere.

Aktuelt: Israel bombet Gazastripen etter nye rakettangrep

– Farlig avgjørelse

Erdogan hevdet på sin side at USA belønner Israel for landets «terrorhandlinger». Tidligere har presidenten i NATO-landet Tyrkia beskyldt Israel for å bombe kvinner og barn i de palestinske områdene.

Mange sivile palestinere er blitt drept i israelske angrep mot væpnede palestinske grupper i løpet av de siste tiårene. Sivile israelere er blitt drept i terroraksjoner gjennomført av ytterliggående palestinere.

Også Jordans kong Abullah deltar på OIC-toppmøtet. Han sa onsdag at USA tok en farlig og destabiliserende avgjørelse da landet anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Svært mange land har kritisert Trumps beslutning. Det har lenge vært bred internasjonal enighet om at Jerusalems status bør avgjøres i forhandlinger mellom Israel og Palestina.

Bakgrunn:

Erdogan inviterer verdens islamske stater til krisemøte om Jerusalem

Trump får kraftige Jerusalem-advarsler