Moore ankom valglokalet til hest

Republikaneren Roy Moore håper å bli valgt til senator fra Alabama, til tross for at flere kvinner har stått fram og anklaget ham for å ha begått seksuelle overgrep mot dem da de var mindreårige. Foto: AP / NTB scanpix
Republikaneren Roy Moore håper å bli valgt til senator fra Alabama, til tross for at flere kvinner har stått fram og anklaget ham for å ha begått seksuelle overgrep mot dem da de var mindreårige. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trumps favoritt i suppleringsvalget i Alabama, den overgrepsanklagede eksdommeren Roy Moore, ankom valglokalet til hest tirsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den erkekonservative republikaneren Moore kniver med demokraten Doug Jones om Alabamas plass i Senatet, som ble ledig da president Donald Trump utnevnte Jeff Sessions til justisminister.

Dersom Moore taper for Jones, blir republikanernes flertall i Senatet redusert til 51–49.

Valglokalene i Alabama åpnet klokka 14 norsk tid, og få timer senere viste amerikanske TV-kanaler bilder av Roy Moore som kom ridende til hest til valglokalet.

Veiskille

I sin siste tale før tirsdagens suppleringsvalg hevdet Jones at USA står ved et veiskille og oppfordret velgerne til å sikre at «anstendigheten» seiret.

– Vi har sakket akterut i industrien. Vi har havnet bakpå i utdanningen. Vi ligger etter i helsevesenet. Det er på tide at vi velger veien som fører oss framover, sa Jones.

Moore brukte deler av sin siste tale til å avvise overgrepsanklagene som er framsatt. De er «motbydelige», sa Moore, som hadde følgende budskap til delstatens velgere:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis dere ikke har tiltro til meg, ikke stem på meg.

Sterke meninger

Demokratene og moderate republikanere ser på suppleringsvalget som en mulighet til å avvise en politiker som har blitt gjenstand for regelmessig kanonføde på amerikanske talkshows. Selv i Kina har Moore vakt interesse. Under Trumps nylige besøk i Beijing spurte president Xi Jinping via sin oversetter: «Hvem er Roy Moore?».

Moore er sterk motstander av abort og ekteskap mellom homofile, og sterkt kritisk til islam og har to ganger blitt avsatt fra stillingen som høyesterettsjustitiarius i Alabama.

Trump, som i likhet med Moore anklages for seksuell trakassering, mener 70-åringen kan bidra til å «gjenreise Amerikas storhet».

Overgrepsanklager

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene gir Moore et forsprang over Jones på 3 prosentpoeng.

Forspranget har skrumpet inn etter at Washington Post begynte å skrive artikler om kvinner som anklager Moore for seksuell trakassering og overgrep.

Flere av dem sier de ble trakassert mens de var tenåringer, l den yngste bare 14 år, mens Moore var i 30-årene.

Les også: Trump fortsetter å støtte Moore

Moores kone tar ham i forsvar

Moore nekter å trekke seg