Putin varsler delvis russisk tilbaketrekking fra Syria

Video: Her møtes Putin og Assad til samtale 11. desember.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om at en vesentlig del av den russiske styrken i Syria skal trekkes ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har tatt en beslutning. En vesentlig del av den russiske kontingenten som er basert i Syria, vender hjem til Russland, sa Putin da han mandag besøkte den russiske Hmeimim-basen nordvest i Syria.

Her møtte han også Syrias president Bashar al-Assad, i tillegg var Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu og flere andre russiske militære ledere til stede.

Russland kom med en lignende kunngjøring om tilbaketrekking i mars 2016, likevel fortsatte de russiske operasjonene som før.

Ifølge Putin kommer det fortsatt til å være russiske soldater utplassert på flybasen Hmeimim, samt på marinebasen Tartus ved den syrise middelhavskysten.

Vendte krigen

Russland gikk inn i krigen i Syria høsten 2015 for å støtte regimet til president Bashar al-Assad. Det militære engasjementet kom på et tidspunkt der Assad tapte stadig flere områder til syriske opprørere og ytterliggående jihadistgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med russisk hjelp fikk regimet overtaket, og i dag er det kun få områder som fortsatt er kontrollert av opprørsgrupper, deriblant Idlib-provinsen nordvest i Syria og forstadsområdet Øst-Ghouta utenfor Damaskus.

Mange av de russiske flyangrepene mot opprørskontrollerte områder i Syria har skjedd med utgangspunkt i Hmeimim-basen.

Under besøket mandag takket Putin de russiske soldatene for innsatsen og sa at de kunne vende «seirende» tilbake til Russland.

– Seierrike vender dere tilbake til hjemmene deres, til deres kjære, til foreldre, koner, barn, venner. Moderlandet venter på dere, sa presidenten.

Fakta om Russlands forhold til Syria:

* Russland er Syrias nærmeste allierte, mens Syria på sin side er Russlands nærmeste forbundsfelle i Midtøsten.

* Forholdet går tilbake til den kalde krigens dager da det syriske regimet knyttet bånd til Sovjetunionen.

* Russlands marinebase i den syriske havnebyen Tartus ble opprettet i 1971. Dette er den eneste basen russerne disponerer ved Middelhavet.

* Russland har i årevis solgt store mengder våpen og militært utstyr til Syria.

* Russland har styrket sitt militære nærvær i Syria siden krigen brøt ut.

* Russland og Kina har blokkert for hardere sanksjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd, hvor begge landene har vetorett.

* 30. september 2015 innledet Russland en luftkrig mot Assads mange motstandere i Syria, som på det tidspunktet erobret stadig flere områder. En russisk flybase ble opprettet i Hmeymim i provinsen Latakia. Russlands inngripen bidro til å snu situasjonen i regimets favør.

* Russland har inntatt en helt sentral rolle i arbeidet for å få i stand en forhandlingsløsning i Syria-krigen, men ønsker en avtale der Assad blir sittende som president.

* 14. mars kunngjorde president Vladimir Putin at flesteparten av de russiske styrkene skulle trekkes ut av Syria. Putin varsler nå igjen tilbaketrekning av en vesentlig del av den russiske styrken.

Til Egypt og Tyrkia

Etter besøket i Syria, reiste Putin videre til Kairo der han ble tatt imot av Egypts president Abdel Fatah al-Sisi. Senere mandag reiser han videre til Tyrkia der han skal spise middag med president Recep Tayyip Erdogan.

Et viktig tema under besøkene i Egypt og Tyrkia er USAs beslutning om å gi Jerusalem status som Israels hovedstad, et vedtak som er blitt møtt med kraftige reaksjoner verden over.