Saudi-Arabia tillater kinoer for første gang på 35 år

Den saudiarabiske filmskaperen Ali Kalthami ved siden av plakaten for hans egen film «Wasati» (Moderat) og to andre kortfilmer fra Saudi-Arabia som nylig ble vist på kino i Dubai. Foto: AP Photo/NTB scanpix
Den saudiarabiske filmskaperen Ali Kalthami ved siden av plakaten for hans egen film «Wasati» (Moderat) og to andre kortfilmer fra Saudi-Arabia som nylig ble vist på kino i Dubai. Foto: AP Photo/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2018 kan kinoer gjenåpne i Saudi-Arabia, etter å ha vært forbudt siden 1980-tallet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang på 35 år at det blir tillatt med kinoer i det erkekonservative sunnimuslimske kongedømmet.

Det var kultur- og informasjonsdepartementet som mandag kunngjorde endringen. Regjeringen vil umiddelbart begynne å dele ut lisenser for å drive kinoer, og de første kinoene kan åpne i mars.

Religiøse ledere mener kinoer truer saudiernes kulturelle og religiøse identitet, mens saudiarabiske filmskapere mener kinoforbudet er meningsløst når filmer likevel blir tilgjengelige på internett.

Kino-tillatelsen er en del av den store reformplanen «Visjon 2030", som kronprins Mohammed bin Salman har satt i gang for å åpne landet for investeringer og gjøre det mindre oljeavhengig. Kronprinsen har også fjernet forbudet mot at kvinner får kjøre bil og komme inn på idrettsarrangementer, i tillegg at han har åpnet for konserter og flere andre underholdningstilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 32 år gamle kronprinsen har også gjort seg bemerket med Saudi-Arabias voldsomme krigføring i det lutfattige nabolandet Jemen og ved å beordre pågripelse og avsettelse av 200 prinser, ministre og forretningsmenn, som anklages for korrupsjon.

Kong Salman utnevnte overraskende Mohammed bin Salman som sin etterfølger så sent som i juli i år etter at den forrige kronprinsen Muhammed bin Nayef ble fjernet fra alle stillinger.