Store protester mot USA i muslimske land

Muslimske menn brenner israelske og amerikanske flagg under demonstrasjoner i Budgam ved Srinagar i indisk Kashmir. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix
Muslimske menn brenner israelske og amerikanske flagg under demonstrasjoner i Budgam ved Srinagar i indisk Kashmir. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av muslimer verden over demonstrerte fredag i protest mot president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i Iran, Libanon, Tyrkia, Malaysia, Egypt, Afghanistan, Indonesia, Pakistan og Somalia samlet muslimer seg for å demonstrere mot det amerikanske vedtaket.

Mange av protestene fant sted etter fredagsbønnen.

Over 3.000 samlet seg til en protest utenfor en moské i Istanbul, mens over 5.000 libanesere og palestinere marsjerte like ved den palestinske flyktningleiren Shatila i Beirut.

I Afghanistan ble det meldt om protester både i Kabul, Herat og Kunduz. I hovedstaden greide noen få demonstranter å ta seg fram til den amerikanske ambassaden, men de ble raskt presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker.

Ber om palestinsk opprør

Under demonstrasjonene ble det ropt slagord mot USA og Israel,

Ved å anerkjenne Jerusalem som israelsk hovedstad har Trump satt sluttstrek for årevis med fredsforhandlinger, slo den iranske ayatollaen Ahmad Khatami fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har vist at den eneste løsningen for Palestina nå, kun er en intifada, sa Khatami i sin fredagspreken i Teherans største moske,

– Bare en intifada kan forvandle dag til mørk natt for det sionistiske regimet, sa han videre.

-Slag i ansiktet

I Malaysias hovedstad Kuala Lumpur møtte flere tusen demonstranter fram foran USAs ambassade. De kalte anerkjennelsen et slag i ansiktet på alle verdens muslimer.

Rundt 5.000 malaysiere marsjerte til ambassaden etter fredagsbønnen i en moske i nærheten mens de ropte slagord og viftet med bannere med påskriften «Hendene vekk fra Jerusalem» og «Ned med Trump».

Brente flagg

Også i Indonesias hovedstad Jakarta samlet flere hundre demonstranter seg foran USAs ambassade med plakater mot Trump og et stort palestinsk flagg.

I Pakistan også var det omfattende demonstrasjoner i en rekke byer, blant dem hovedstaden Islamabad. der demonstrantene brente amerikanske og israelske flagg.

I Srinagar og andre byer i indisk Kashmir brente demonstranter bilder av Trump. Av frykt for voldelige demonstrasjoner avlyste de indiske myndighetene fredagsbønnen i Srinagar og innførte portforbud.