Meny

Hamas maner til nytt palestinsk opprør

Demonstranter brenner dekk og vifter med det palestinske flagget under en protest i sentrum av Gaza by etter Jerusalem-kunngjøringen fra Det hvite hus onsdag. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Hamas-leder Ismail Haniyeh oppfordrer palestinerne til å starte en ny intifada. Han mener USA har erklært krig ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Den sionistiske politikken som støttes av USA, kan ikke konfronteres med mindre vi antenner en ny intifada, sier lederen for den væpnede palestinske islamistbevegelsen i en tale torsdag.

Kvelden før anerkjente president Donald Trump Jerusalem som Israels hovedstad, tross kraftige advarsler fra verdenssamfunnet.

– Vi bedyrer at Jerusalem er forent, ikke delt mellom øst eller vest, og alltid vil forbli hovedstaden i Palestina, hele Palestina, sier Haniyeh.

Trumps kunngjøring er en krigserklæring, fastslår lederen for Hamas, som har styrt Gazastripen de siste ti årene.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning fra de okkuperte områdene.

Populært