Russland utestenges fra vinter-OL i Pyeongchang

Video: IOC annonserte tirsdag kveld at Russland ikke får delta i OL.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland får svi for sitt statsstøttede dopingprogram. Nasjonen blir nektet å delta i vinter-OL i februar, opplyser Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IOC tok avgjørelsen under tirsdagens styremøte i sitt hovedkvarter i sveitsiske Lausanne.

Samtidig åpnes det som under OL i Rio i fjor sommer for at russiske utøvere kan delta under nøytralt flagg.

En hel idrettsverden har ventet spent på utfallet. Mange har ment at en kollektiv utestengelse var uunngåelig etter at den russiske statsdopingen ble avslørt. I fjor sommer ble IOC beskyldt for å ha feiget ut da de lot det være opp til hvert enkelt særforbund å utelukke russiske utøvere fra sommer-OL i Rio de Janeiro.

Siden den gang har det kommet langt flere detaljer på bordet. IOCs disiplinærkommisjon har lagt stor vekt på alt varsleren Grigorij Rodtsjenkov har fortalt.

Rodtsjenkov hadde en nøkkelrolle i Russlands dopingprogram, men ble til slutt mannen som avslørte bedrageriet.

Prøvebytting

Før Sotsji-OL ble det utviklet et system for å bytte ut prøvene til dopede utøvere og erstatte innholdet med «ren» urin de hadde avgitt da de ikke brukte dopingmidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I begrunnelsen for Alexander Legkovs livstidsutestengelse kommer det fram at det er funnet skrapemerker på to av langrennsløperens prøveglass. Dette mener IOC beviser at Legkovs prøver ble åpnet og tuklet med.

IOCs disiplinærkommisjon har beskrevet prøvebyttingen som «et av tidenes verste slag mot OLs integritet og rykte». Den har slått fast at det vil være «utenkelig» for OL-bevegelsen å ønske velkommen tilbake utøvere eller andre som har tatt del i det russiske dopingjukset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Banebrytende

Før tirsdagens kollektive utestengelse hadde IOC allerede utestengt 25 russiske utøvere fra alle framtidige OL. De er alle diskvalifisert fra Sotsji-OL, og Russland har dermed mistet 11 av sine 33 medaljer fra lekene på hjemmebane.

Det er ikke første gang IOC utestenger land fra OL, men tidligere har det hatt geopolitiske årsaker. For eksempel ble Sør-Afrika i apartheidtiden holdt utenfor mellom 1960 og 1992. Å kaste ut en dopingbefengt nasjon er derimot helt banebrytende i OL-sammenheng.

Russland ble derimot nektet deltakelse i fjorårets Paralympics i Rio de Janeiro som følge av dopingskandalen.

OL i Pyeongchang starter 9. februar. Lekene varer i litt over to uker.