Meny

Nasjonalismen danser videre på Balkan

FOTO: Surian Soosay/Flickr cc

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kjell Arild Nilsen
Forfatter og journalist, med mange års erfaring fra NTB.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Reaksjonene på de to siste dommene fra FNs Jugoslavia-domstol viser at høyrenasjonalismen lever godt. Selv i NATO- og EU-landet Kroatia roses en krigsforbryterdømt som en helt.

Reaksjonene etter livstidsdommen for den serbiske general Ratko Mladic og de seks bosnisk-kroatiske offiserene, hvorav den ene, Slobodan Praljak, reagerte med å tømme et giftbeger foran kamera mens dommene ble opplest, vitner om at ytterliggående krefter fortsatt styrer flere av landene.

Serbias president Aleksandar Vucic regnes av mange vestlige diplomater som det store håpet for at et stabilt Serbia skal fortsette å nærme seg EU og NATO. Vucic ville verken gi noen støtte til Mladic eller kritisere domstolen. Likevel var han tvetydig. «Jeg vil oppfordre alle i regionen til å se mot framtiden og ikke drukne i fortidens tårer. Vi trenger å se framover for at vi endelig skal få et stabilt land», sa han ifølge Reuters.

Serberne takker Mladic fordi han reddet dem fra forfølgelse og utslettelse.

Langt klarere var overhodet for den serbisk-ortodokse kirken, patriark Irinej, en meget innflytelsesrik mann i Serbia. «Dommen mot Mladic er djevelens verk», sa han til nyhetsbyrået Tanjug. «Enda en serber er dømt i Haag, og vi visste at Ratko Mladic ville bli funnet skyldig». Han mener alt skyldes at globale makthavere (les: USA) står bak, mens serberne er de evige ofre.

Milorad Dodik, president i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina, sier dommen er en fornærmelse mot det serbiske folk, og at Mladic vil fortsette å bli husket som en helt som reddet dem fra folkemord. «Et slag i ansiktet til de serbiske ofrene. Ingen er blitt dømt for deres lidelser», sa han på en pressekonferanse, ifølge Balkan Insight.

Les også: Ærlig prat om handel

Takker Mladic

I selve Srebrenica, nå dominert av serbere som har flyttet dit etter 1995, var det også lite anger å spore. «Mladic vil bli husket i historien», sier den nåværende serbiske ordføreren. Serberne takker Mladic fordi han reddet dem fra forfølgelse og utslettelse, rapporterte Reuters. Plakater var klistret opp flere steder, også i nabobyen Bratunac, med bilde av eks-generalen og ordene «du er vår helt».

Ordføreren i Kalinovik, der Mladic gikk på skole som barn, hyllet også den folkemorddømte. «Generalen vil bli en legende, og vi skal fortsette å leve som vi gjorde», sa hun til nyhetsbyrået.

– Vil ikke overleve

Reaksjonene på Mladics dom er ikke det eneste som viser at de ekstreme holdningene fortsatt lever godt. President Dodik har også vært i de lokale nyhetene de siste dagene med en ny provokasjon. I et intervju med den tyske utenlandskringkastingen Deutsche Welle tegnet han et kart der Republika Srpska og det nordøstlige Kosovo igjen er blitt del av Serbia. Dodik sier i ettertid at kartet var «et hypotetisk svar på et hypotetisk spørsmål» om Vest-Balkans framtid.

De ble alle, men i varierende grad, funnet skyldige i forbrytelser mot menneskeheten.

«Bosnia vil ikke overleve i noen form», sa han i intervjuet. Han vil holde folkeavstemning om Republika Srpskas uavhengighet så fort han har «en promille av en sjanse» til det.

Kontoret til president Vucic reagerte med å sende ut en erklæring. Der heter det at Serbia «ikke ønsker» å annektere Republika Srpska. Det skal visstnok være den sterkeste avvisning av Dodik fra Serbias side til nå.

De bosniske muslimenes medlem av det tre personer store presidentskapet i Bosnia-Hercegovina, Bakir Izetbegovic, har besvart utspillet fra Dodik med å si at han er klar til krig for å holde landet samlet. Dodik blåser av dette og sier hans delstat har en veltrent, væpnet politistyrke. Deler av den serbiske eliten, og befolkningen, holder fast ved krigsmålet fra 1990-tallet: å samle alle serbere i én stat.

Dayton-avtalen om fred i Bosnia-Hercegovina åpner ikke for at noen del av landet kan slutte seg til naborepublikker gjennom folkeavstemning. Staten heter Bosnia-Hercegovina, dens grenser er fastlagt og hovedstaden er Sarajevo. Den internasjonale representanten i Bosnia-Hercegovina, Valentin Inzko, sier til Deutsche Well at verdenssamfunnet ikke vil tillate noen nye grenser for landet. Problemet til Inzko er at han ikke har en eneste soldat til å hindre at det skjer, hvis noen bestemmer seg for det.

Les kommentaren: 3 trusler mot tilliten

Kroatia – et NATO-land?

Giftbegeret som den kroatiske generalen Slobodan Praljak tømte i rettssalen, er nok til å fjerne oppmerksomheten om hvilke ugjerninger han og hans fem kolleger ble dømt for. En ble dømt til 25 års fengsel, tre til 20 år, en til 16 år og en til ti år. De ble alle, men i varierende grad, funnet skyldige i forbrytelser mot menneskeheten, blant annet drap, forfølgelse, fordrivelse, mishandling. Fire av dem (ikke Praljak) ble også dømt for voldtekt og andre seksuelle overgrep, samt utstrakt plyndring.

Både presidenten, statsministeren og innenriksministeren i Kroatia har gått ut mot domstolen.

Mest oppsikt har det likevel vakt at dommen finner de seks skyldige i å ha deltatt i et såkalt felles kriminelt prosjekt sammen med den daværende ledelsen i Kroatia, president Franjo Tudjman og hans nærmeste medarbeidere. Denne delen av dommen kriminaliserer forsøket på å opprette og løsrive et eget kroatisk område i Bosnia-Hercegovina, under navnet Herceg-Bosna, og er et hardt slag mot også dagens politiske ledelse i Zagreb.

Både presidenten, statsministeren og innenriksministeren i Kroatia har gått ut mot domstolen, opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1993. Som FN-medlem er Kroatia forpliktet til å støtte den. Som NATO-medlem kan det tenkes situasjoner der Kroatia vil måtte sende soldater for å stabilisere situasjonen i nabolandet

Bosnia-Hercegovina. Kroatias tidligere president Stipe Mesic lovet sågar det dersom Republika Srpska erklærte seg uavhengig.

Men med sine uttalelser har presidenten og statsministeren skapt tvil om landets militære og politiske lojalitet overfor de internasjonale organisasjoner de er medlemmer av. Det blir neppe sagt høyt av Kroatias allierte, men det vil ganske sikkert bli et samtaletema i Brussel og diverse NATO-lands hovedsteder, kanskje også i Oslo.

President Kolinda Grabar Kitarovic kom med sine positive kommentarer om Praljak i forbindelse med lanseringen av en bok om ham få dager før dommen falt. Hans bidrag til forsvar av Kroatia og Bosnia var «av stor betydning», sa hun, og håpet at han ville bli løslatt. Hun visste da at Praljak var funnet skyldig og dømt til 20 års fengsel i domstolens første instans i mai 2013. Kroatias statsminister Andrej Plenkovic sa at general Praljaks giftdrikking var en reaksjon på den «den dypt moralske urettferdighet» som ble begått mot de seks dømte offiserene.

Les kommentaren: Mediestormer går, problemer består

Lukke øynene?

Et gjennomgående trekk ved krigene og forhandlingene om fredsavtaler i eks-Jugoslavia, var verdens og Europas motvilje mot intervensjon. Det gikk over tre år før man virkelig intervenerte. De nasjonale ekstremistene fikk sitte med ved forhandlingsbordene (unntatt de som alt var tiltalt i Haag), og de beholdt makten da fredsdokumentene var underskrevet.

Men hvis det er noe Europa ikke trenger, er det en ny krig på Balkan.

Da den NATO-ledede fredsstyrken IFOR (senere SFOR) kom på plass, fikk den først bare et mandat for seks måneder. Senere ble mandatet forlenget et år av gangen, men perspektivet var alltid kort. Og det gikk lang tid før styrken gjorde noe av betydning. Lange vandret Karadzic og Mladic fritt omkring uten å bli pågrepet, til tross for at arrestordrene på begge var offentliggjort.

Evnen til å dra lærdommer av det som skjedde, er heller ikke så stor som den burde ha vært. Den internasjonale tafattheten er til stede i fullt monn. EU og NATO har knapt én soldat på bakken i Bosnia og bare en helt symbolsk tilstedeværelse. Et svekket EU vil neppe intervenere i tide hvis en ny krig truer, og selvfølgelig heller ikke et USA under Donald Trump. Men hvis det er noe Europa ikke trenger, er det en ny krig på Balkan.

Russland, Kina og USA

Derfor er det også all grunn til å følge med på hva Russland og Kina foretar seg i Sørøst-Europa. Russland har mange venner i Serbia som vil ha stormakten i øst som venn framfor EU. Kina øker sin innflytelse ved å strø om seg med store penger til de generelt fattige østeuropeerne. 28. mars begynte Serbia arbeidet på en ny jernbanestrekning Beograd-Budapest som skal være del av Kinas nye «Silkevei» til Europa. Pris: Vel 30 milliarder kroner.

Han visste hva han satte i gang.

Samtidig har den amerikanske tenketanken Atlantic Council foreslått et permanent militært amerikansk nærvær i Sørøst-Europa for å stabilisere situasjonen der. USAs ambassade i Serbia så seg nødt til å uttale at tenketanker ikke styrer amerikansk utenrikspolitikk.

Straff som fortjent

«Dette er bare løgn! Dere er løgnere alle sammen!» skrek Ratko Mladic til dommerne idet han ble ført ut av rettssalen rett før dommerne skulle lese konklusjonen. Mladic skjønte han ville bli funnet skyldig på ti av elleve tiltalepunkter, inkludert folkemord, og få en meget streng straff: livsvarig fengsel som faktisk betyr livsvarig.

Men løgneren var Mladic selv. For ved krigens begynnelse i 1992 konstaterte han at Radovan Karadzics strategiske plan for krigen ville bety å begå folkemord. Det var på et møte i forsamlingen av bosnisk-serbiske folkevalgte den 12. mai 1992 at Karadzic hadde lagt fram planen. Mladic gikk på talerstolen og kommenterte:

«Vi kan ikke renske ut (…) Jeg vet ikke hvordan Karadzic og Krajisnik vil forklare dette for verden. Det vil være folkemord», sa generalen.

Han visste hva han satte i gang. Dommen på over 2.500 sider forklarer i detalj hvordan. Og 31. desember stenger domstolen dørene for siste gang.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:02 Ap vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:20 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:07 TSN: Zuccarello klar for ny klubb03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43 Colombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep
Siste nytt
04:02NorgeAp vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:20Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:07SportTSN: Zuccarello klar for ny klubb03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43VerdenColombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep
Populært