Nasjonalismen danser videre på Balkan

FOTO: Surian Soosay/Flickr cc
FOTO: Surian Soosay/Flickr cc

Reaksjonene på de to siste dommene fra FNs Jugoslavia-domstol viser at høyrenasjonalismen lever godt. Selv i NATO- og EU-landet Kroatia roses en krigsforbryterdømt som en helt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kjell Arild Nilsen
Forfatter og journalist, med mange års erfaring fra NTB.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Reaksjonene etter livstidsdommen for den serbiske general Ratko Mladic og de seks bosnisk-kroatiske offiserene, hvorav den ene, Slobodan Praljak, reagerte med å tømme et giftbeger foran kamera mens dommene ble opplest, vitner om at ytterliggående krefter fortsatt styrer flere av landene.

Serbias president Aleksandar Vucic regnes av mange vestlige diplomater som det store håpet for at et stabilt Serbia skal fortsette å nærme seg EU og NATO. Vucic ville verken gi noen støtte til Mladic eller kritisere domstolen. Likevel var han tvetydig. «Jeg vil oppfordre alle i regionen til å se mot framtiden og ikke drukne i fortidens tårer. Vi trenger å se framover for at vi endelig skal få et stabilt land», sa han ifølge Reuters.

Serberne takker Mladic fordi han reddet dem fra forfølgelse og utslettelse.

Langt klarere var overhodet for den serbisk-ortodokse kirken, patriark Irinej, en meget innflytelsesrik mann i Serbia. «Dommen mot Mladic er djevelens verk», sa han til nyhetsbyrået Tanjug. «Enda en serber er dømt i Haag, og vi visste at Ratko Mladic ville bli funnet skyldig». Han mener alt skyldes at globale makthavere (les: USA) står bak, mens serberne er de evige ofre.

Milorad Dodik, president i Republika Srpska i Bosnia-Hercegovina, sier dommen er en fornærmelse mot det serbiske folk, og at Mladic vil fortsette å bli husket som en helt som reddet dem fra folkemord. «Et slag i ansiktet til de serbiske ofrene. Ingen er blitt dømt for deres lidelser», sa han på en pressekonferanse, ifølge Balkan Insight.

Les også: Ærlig prat om handel

Takker Mladic

I selve Srebrenica, nå dominert av serbere som har flyttet dit etter 1995, var det også lite anger å spore. «Mladic vil bli husket i historien», sier den nåværende serbiske ordføreren. Serberne takker Mladic fordi han reddet dem fra forfølgelse og utslettelse, rapporterte Reuters. Plakater var klistret opp flere steder, også i nabobyen Bratunac, med bilde av eks-generalen og ordene «du er vår helt».

Ordføreren i Kalinovik, der Mladic gikk på skole som barn, hyllet også den folkemorddømte. «Generalen vil bli en legende, og vi skal fortsette å leve som vi gjorde», sa hun til nyhetsbyrået.

– Vil ikke overleve

Reaksjonene på Mladics dom er ikke det eneste som viser at de ekstreme holdningene fortsatt lever godt. President Dodik har også vært i de lokale nyhetene de siste dagene med en ny provokasjon. I et intervju med den tyske utenlandskringkastingen Deutsche Welle tegnet han et kart der Republika Srpska og det nordøstlige Kosovo igjen er blitt del av Serbia. Dodik sier i ettertid at kartet var «et hypotetisk svar på et hypotetisk spørsmål» om Vest-Balkans framtid.

De ble alle, men i varierende grad, funnet skyldige i forbrytelser mot menneskeheten.

«Bosnia vil ikke overleve i noen form», sa han i intervjuet. Han vil holde folkeavstemning om Republika Srpskas uavhengighet så fort han har «en promille av en sjanse» til det.

Kontoret til president Vucic reagerte med å sende ut en erklæring. Der heter det at Serbia «ikke ønsker» å annektere Republika Srpska. Det skal visstnok være den sterkeste avvisning av Dodik fra Serbias side til nå.

De bosniske muslimenes medlem av det tre personer store presidentskapet i Bosnia-Hercegovina, Bakir Izetbegovic, har besvart utspillet fra Dodik med å si at han er klar til krig for å holde landet samlet. Dodik blåser av dette og sier hans delstat har en veltrent, væpnet politistyrke. Deler av den serbiske eliten, og befolkningen, holder fast ved krigsmålet fra 1990-tallet: å samle alle serbere i én stat.

Dayton-avtalen om fred i Bosnia-Hercegovina åpner ikke for at noen del av landet kan slutte seg til naborepublikker gjennom folkeavstemning. Staten heter Bosnia-Hercegovina, dens grenser er fastlagt og hovedstaden er Sarajevo. Den internasjonale representanten i Bosnia-Hercegovina, Valentin Inzko, sier til Deutsche Well at verdenssamfunnet ikke vil tillate noen nye grenser for landet. Problemet til Inzko er at han ikke har en eneste soldat til å hindre at det skjer, hvis noen bestemmer seg for det.

Les kommentaren: 3 trusler mot tilliten

Kroatia – et NATO-land?

Giftbegeret som den kroatiske generalen Slobodan Praljak tømte i rettssalen, er nok til å fjerne oppmerksomheten om hvilke ugjerninger han og hans fem kolleger ble dømt for. En ble dømt til 25 års fengsel, tre til 20 år, en til 16 år og en til ti år. De ble alle, men i varierende grad, funnet skyldige i forbrytelser mot menneskeheten, blant annet drap, forfølgelse, fordrivelse, mishandling. Fire av dem (ikke Praljak) ble også dømt for voldtekt og andre seksuelle overgrep, samt utstrakt plyndring.

Både presidenten, statsministeren og innenriksministeren i Kroatia har gått ut mot domstolen.

Mest oppsikt har det likevel vakt at dommen finner de seks skyldige i å ha deltatt i et såkalt felles kriminelt prosjekt sammen med den daværende ledelsen i Kroatia, president Franjo Tudjman og hans nærmeste medarbeidere. Denne delen av dommen kriminaliserer forsøket på å opprette og løsrive et eget kroatisk område i Bosnia-Hercegovina, under navnet Herceg-Bosna, og er et hardt slag mot også dagens politiske ledelse i Zagreb.

Både presidenten, statsministeren og innenriksministeren i Kroatia har gått ut mot domstolen, opprettet av FNs sikkerhetsråd i 1993. Som FN-medlem er Kroatia forpliktet til å støtte den. Som NATO-medlem kan det tenkes situasjoner der Kroatia vil måtte sende soldater for å stabilisere situasjonen i nabolandet

Bosnia-Hercegovina. Kroatias tidligere president Stipe Mesic lovet sågar det dersom Republika Srpska erklærte seg uavhengig.

Men med sine uttalelser har presidenten og statsministeren skapt tvil om landets militære og politiske lojalitet overfor de internasjonale organisasjoner de er medlemmer av. Det blir neppe sagt høyt av Kroatias allierte, men det vil ganske sikkert bli et samtaletema i Brussel og diverse NATO-lands hovedsteder, kanskje også i Oslo.

President Kolinda Grabar Kitarovic kom med sine positive kommentarer om Praljak i forbindelse med lanseringen av en bok om ham få dager før dommen falt. Hans bidrag til forsvar av Kroatia og Bosnia var «av stor betydning», sa hun, og håpet at han ville bli løslatt. Hun visste da at Praljak var funnet skyldig og dømt til 20 års fengsel i domstolens første instans i mai 2013. Kroatias statsminister Andrej Plenkovic sa at general Praljaks giftdrikking var en reaksjon på den «den dypt moralske urettferdighet» som ble begått mot de seks dømte offiserene.

Les kommentaren: Mediestormer går, problemer består

Lukke øynene?

Et gjennomgående trekk ved krigene og forhandlingene om fredsavtaler i eks-Jugoslavia, var verdens og Europas motvilje mot intervensjon. Det gikk over tre år før man virkelig intervenerte. De nasjonale ekstremistene fikk sitte med ved forhandlingsbordene (unntatt de som alt var tiltalt i Haag), og de beholdt makten da fredsdokumentene var underskrevet.

Men hvis det er noe Europa ikke trenger, er det en ny krig på Balkan.

Da den NATO-ledede fredsstyrken IFOR (senere SFOR) kom på plass, fikk den først bare et mandat for seks måneder. Senere ble mandatet forlenget et år av gangen, men perspektivet var alltid kort. Og det gikk lang tid før styrken gjorde noe av betydning. Lange vandret Karadzic og Mladic fritt omkring uten å bli pågrepet, til tross for at arrestordrene på begge var offentliggjort.

Evnen til å dra lærdommer av det som skjedde, er heller ikke så stor som den burde ha vært. Den internasjonale tafattheten er til stede i fullt monn. EU og NATO har knapt én soldat på bakken i Bosnia og bare en helt symbolsk tilstedeværelse. Et svekket EU vil neppe intervenere i tide hvis en ny krig truer, og selvfølgelig heller ikke et USA under Donald Trump. Men hvis det er noe Europa ikke trenger, er det en ny krig på Balkan.

Russland, Kina og USA

Derfor er det også all grunn til å følge med på hva Russland og Kina foretar seg i Sørøst-Europa. Russland har mange venner i Serbia som vil ha stormakten i øst som venn framfor EU. Kina øker sin innflytelse ved å strø om seg med store penger til de generelt fattige østeuropeerne. 28. mars begynte Serbia arbeidet på en ny jernbanestrekning Beograd-Budapest som skal være del av Kinas nye «Silkevei» til Europa. Pris: Vel 30 milliarder kroner.

Han visste hva han satte i gang.

Samtidig har den amerikanske tenketanken Atlantic Council foreslått et permanent militært amerikansk nærvær i Sørøst-Europa for å stabilisere situasjonen der. USAs ambassade i Serbia så seg nødt til å uttale at tenketanker ikke styrer amerikansk utenrikspolitikk.

Straff som fortjent

«Dette er bare løgn! Dere er løgnere alle sammen!» skrek Ratko Mladic til dommerne idet han ble ført ut av rettssalen rett før dommerne skulle lese konklusjonen. Mladic skjønte han ville bli funnet skyldig på ti av elleve tiltalepunkter, inkludert folkemord, og få en meget streng straff: livsvarig fengsel som faktisk betyr livsvarig.

Men løgneren var Mladic selv. For ved krigens begynnelse i 1992 konstaterte han at Radovan Karadzics strategiske plan for krigen ville bety å begå folkemord. Det var på et møte i forsamlingen av bosnisk-serbiske folkevalgte den 12. mai 1992 at Karadzic hadde lagt fram planen. Mladic gikk på talerstolen og kommenterte:

«Vi kan ikke renske ut (…) Jeg vet ikke hvordan Karadzic og Krajisnik vil forklare dette for verden. Det vil være folkemord», sa generalen.

Han visste hva han satte i gang. Dommen på over 2.500 sider forklarer i detalj hvordan. Og 31. desember stenger domstolen dørene for siste gang.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:47 Melding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne
Siste nytt
02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:47NorgeMelding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne
Populært