Eksperter: Fra ille til verre i Jemen etter drapet på Saleh

Houthi-opprørere forsøker nå å få kontroll over hovedstaden Sana etter at Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh ble drept denne uka. Lokalbefolkningen har få utsikter til en nært forestående fred, frykter den norske forskeren Jacob Høigilt.
Houthi-opprørere forsøker nå å få kontroll over hovedstaden Sana etter at Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh ble drept denne uka. Lokalbefolkningen har få utsikter til en nært forestående fred, frykter den norske forskeren Jacob Høigilt. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

For lokalbefolkningen i Jemen er drapet på landets ekspresident Ali Abdullah Saleh svært dårlig nytt, sier norske Midtøsten-eksperter. Redd Barna slår alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen i Jemen er blitt enda mer uavklart. Det er helt umulig å si hvordan utviklingen framover vil bli, men det blir neppe roligere, sier PRIO-forsker og Midtøsten-ekspert Jacob Høigilt til NTB.

Redd Barnas representant i Jemen sier det var vanskelig å forestille seg at situasjonen i Jemen kunne bli enda verre.

– Men med den siste opptrappingen har det faktisk skjedd, sier landsjef Tamer Kirolos.

Høigilt mener at en av grunnene til at Saleh ble drept var at han nok en gang skiftet side og denne gang valgte å nærme seg alliansen ledet av Saudi-Arabia.

– Det viser at Houthi-opprørerne ikke ønsker noen kompromisser, sier han.

Fakta om aktører i borgerkrigen i Jemen:

* Houthiene: Offisielt Ansar Allah («Guds partisaner»). Oppsto på 1990-tallet som en bevegelse for å gjenreise verdiene til zaidiene, sjiaretningen som dominerer i Nord-Jemen. Med løfter om kamp mot korrupsjon samlet de etter 2011 også støtte i sunniområdene, men denne gikk tapt da borgerkrigen begynte for fullt etter at de erobret hovedstaden Sanaa i 2015. Framrykkingen mot den fungerende hovedstaden Aden ble stanset av en saudiarabisk intervensjon.

* Ali Abdullah Saleh: Jemens mangeårige president, som ble tvunget til å gå av i 2011. Allierte seg i 2015 med sin gamle fiende houthiene, men brøt med dem i forrige uke. Drept av houthiene mandag.

* Abd Rabu Mansour Hadi: Salehs tidligere visepresident og etterfølger. Stammer fra Sør-Jemen. Støttet i 2012 en overgangsplan utarbeidet av Golfstatene, som aldri ble satt ut i livet. Verdenssamfunnet anerkjenner ham fortsatt som president, men han anses å ha liten støtte i landet. Har vært i Saudi-Arabia siden 2015 og holdes ifølge rykter i husarrest.

* Anti-houthi-styrker: Fellesbetegnelse på forskjellige væpnede grupper som kjemper mot houthiene, med eller uten saudiarabisk støtte. Dette inkluderer stammemilits, sør-jemenittiske separatister, sunnigrupper med bånd til Det muslimske brorskapet og grupper som støtter president Hadi.

* Den saudiledede koalisjonen: Inkluderer De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain, Qatar, Egypt, Jordan, Marokko og Sudan. Koalisjonen har siden 2015 kjempet mot houthiene, og har som offisielt mål å gjeninnsette president Hadi. USA bidrar med logistisk støtte og etterretning.

* al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP). Kjemper både mot houthiene og saudi-koalisjonen. Kontrollerer store områder i Hadhramaut, sør i landet. Angripes av USA.

* Iran: Fiende av saudi-koalisjonen, men benekter at de støtter houthiene direkte.

(Kilde: DPA)

Falt for eget grep

Statsviter og Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen mener at Saleh falt for eget grep.

– Saleh var en mester i å spille fiender ut mot hverandre. Det er nesten ingen gruppe i Jemen som ikke engang har vært en alliert til Saleh. Nå forsøkte han å bytte side enda en gang, men denne gangen falt han for eget grep, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror nå det blir en brytningstid i Jemen, der houthiene vil forsøke å få kontroll, samtidig som den saudiarabiske alliansen vil forsøke å rykke fram.

– Jeg tror det vil ende med en skyttergravskrig til slutt, mener Hansen.

Lokalbefolkningen har nå færre utsikter til bedring i sin livssituasjon.

– De er fanget i en fryktelig konflikt. De har ingen steder å gjemme seg. Koalisjonen ledet av Saudi-Arabia er fullstendig hensynsløse, de bomber alt fra sykehus til flyktningleirer. Houthi-militsen er på sin side svært dårlige til å administrere områdene de kontroller, sier Høigilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir mer lidelse for befolkningen, tror også Hansen.

Aktuelt: Irans president: – Jemens angripere vil angre sine handlinger

Kan ikke hjelpe

Kirolos, som oppholder seg i Sana, sier at det ikke lenger er mulig å gi livreddende hjelp, og ber om umiddelbar våpenhvile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste dagene har vært ubeskrivelig skremmende for barn som opplever den intense beskytningen.

– På grunn av kamphandlingene er vi ikke i stand til å nå sivilbefolkningen, sier han.

Det er godt kjent at millioner av barn i det folkerike Jemen fra før er underernært.

– Familiene har ingen sjanse til å skaffe dem mat eller medisinsk hjelp. Mange er i ferd med å gå tomme for rent vann og basisvarer, og nå er situasjonen blitt enda verre, sier Kirolos.

Redd Barna oppfordrer partene til umiddelbar våpenhvile, slik at de meningsløse lidelsene kan få en slutt.

– Hvis ikke dette er en vekker for det internasjonale samfunnet om at krigen i Jemen må stanses, så vet jeg ikke hva en vekker er for noe, sier Kirolos.

Aktuelt: Nesten halvparten av FNs nødhjelp kan gå til Syria og Jemen