Mattis krever at Pakistan slår ned på militante

USAs forsvarsminister Jim Mattis krever at Pakistan gjør mer for å slå ned på afghanske opprørere. Foto: AP / NTB scanpix
USAs forsvarsminister Jim Mattis krever at Pakistan gjør mer for å slå ned på afghanske opprørere. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistans statsminister understreker overfor USAs forsvarsminister at landet ønsker å samarbeide mot et felles mål om å utslette terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs forsvarsminister Jim Mattis besøkte mandag Pakistan i håp om å få landet til å slå hardere ned på afghanske opprørere som bruker landet som frihavn. Mattis uttrykte frustrasjon overfor Islamabad og la press på pakistanske ledere for å få dem til å styrke innsatsen, heter det fra Pentagon.

Mattis hadde samtaler med blant andre Pakistans statsminister Shahid Khaqan Abbasi.

– Ingen land drar mer nytte av fred og sikkerhet i Afghanistan, sa statsminister Shahid Khaqan Abbasi, og forsikret Mattis om at Pakistan ønsker å samarbeide.

Senere på kvelden møtte den amerikanske Pentagon-sjefen Pakistans forsvarssjef Qamar Javed Bajwa.

Anstrengt forhold

Forholdet mellom USA og Pakistan har vært anstrengt etter at president Donald Trump i august gikk hardt ut mot ledelsen i Islamabad og krevde at den slo ned på Taliban-opprørere og medlemmer av det såkalte Haqqani-nettverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da USAs utenriksminister Rex Tillerson besøkte Pakistan i oktober, forsikret Abbasi at landet er fast besluttet på å bekjempe militante islamister.

– Vi har forpliktet oss til krigen mot terror og vi har skapt resultater, hevdet den pakistanske statsministeren.

Utilstrekkelig

Amerikanerne er ikke imponert og senest i forrige uke slo øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, general John W. Nicholson, fast at han ikke har sett tegn til at Pakistan har fulgt opp Trumps utspill og slått ned på afghanske opprørere som benytter landet som base for angrep over grensa.

USA reagerte også sterkt da Pakistan for ti dager siden løslot grunnleggeren av den militante islamistgruppa Lashkar-e Toiba, Hafiz Saeed.

Saeed er å finne på USAs liste over ettersøkte terrorister og knyttes blant annet til en rekke terroraksjoner i Mumbai i 2008, der over 160 mennesker ble drept, blant dem flere amerikanske statsborgere.