Dette mikrofossilet er over to milliarder år gammelt

En indisk geolog brukte de enkleste verktøyene, men klarte likevel å finne noen av verdens eldste fossiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naresh Ghose gjorde nylig en banebrytende oppdagelse i Gwalior-bassenget i Bundelkhand-regionen nær Jhansi, en indisk storby. Han kunngjorde nylig funnene på den årlige samlingen for den Indiske Geologiske Kongressen i Nagpur.

Uten tvil urgammel

Mikrofossiler defineres for å være fossiler mindre enn én millimeter i størrelse, og som krever et mikroskop for å studere. Et mikrofossil er en rest fra enten dyr, bakterier, sopp eller plankton.

Ifølge nyhetstjenesten TNIE, fortalte Ghose publikummet at formen til disse mikrofossilene, sammen med mønsteret de dannet i sedimentet de ble funnet i, sterkt antyder at de tilhørte en urgammel mikroorganisme.

Sammenligning av prokaryote og eukaryote celler. Førstnevnte representerer livets enkleste organismer, mens de eukaryote cellene utgjør oss, dyr og andre mer komplekse livsformer. Illustrasjon: Quora.com
Sammenligning av prokaryote og eukaryote celler. Førstnevnte representerer livets enkleste organismer, mens de eukaryote cellene utgjør oss, dyr og andre mer komplekse livsformer. Illustrasjon: Quora.com

Fossilfunnet betegnes på forskerspråket som «prokaryoter». Disse er bakterier, vanligvis encellede, og uten en kjerne.

– De var planetens eneste livsform for det meste av sin historie, forklarer Jere H. Lipps, leder av University of California Museum of Paleontology, i en oppklarende artikkel på museets nettsted.

De oppsto først for 3,5 milliarder år siden, men det som skjedde etter det, vedrørende at de begynte å utvikle seg til eukaryoter eller mer komplekse livsformer, er uklart. Prokaryoter har blitt funnet i bergarter som er hele tre milliarder år gamle.

Tidligere i år oppdaget forskerne 1,6 milliarder år gamle eukaryoter i et sedimentært basseng i Sentral-India.

Enkelt er ofte best

Funnet regnes nå for å være det eldste bekreftede livsforløpet som er registrert på det indiske subkontinentet, med sine 2000 millioner år.

– Den nåværende studien rapporterer for første gang tilstedeværelsen av organogene mikrofossiler som er avledet fra levende organismer - i svart skifer liggende under vulkanbreen i Gwalior-bassenget, sa geologen til IANS.

Ghose kom også med noen viktige merknader på konferansen, som kan være oppmuntrende for borgerforskerne blant oss.

– Denne viktige oppdagelsen ble gjort ved hjelp av en enkel og billig gjenstand tilsvarende et mikroskop, uten hjelp av noe sofistikert instrument, sa Ghose på konferansen, ifølge IANS.

Personvernpolicy