Eksplosiver funnet på julemarked i Potsdam

På dette julemarkedet i Potsdam i Tyskland har politiet funnet eksplosiver.
På dette julemarkedet i Potsdam i Tyskland har politiet funnet eksplosiver. Foto: Julian Stahle / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk politi sier pakken som ble funnet på et julemarked i Potsdam inneholdt spikre og kabler, men slår fast at den ikke hadde noen tennmekanisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et julemarked i den østtyske byen ble evakuert etter funnet av pakken fredag.

– Gjenstanden var et sylinderformet objekt med kabler, batterier og spikre, men på nåværende tidspunkt har vi ikke funnet noen sprengmekanisme, skriver politiet i Brandenburg på Twitter fredag kveld.

Dette ble senere bekreftet av delstatens innenriksminister Karl-Heinz Schröter, som sier myndighetene foreløpig antar at gjenstanden ikke kunne ført til en eksplosjon.

Politiet fikk først melding om funnet av pakken ved 14.30-tiden fredag ettermiddag. Ifølge politiet ble den levert av en post- eller budtjeneste til et apotek i sentrum av Potsdam, like ved byens julemarked og en rekke butikker.

Markedet og området rundt ble raskt evakuert før spesialister fra tysk politi senere gjennomførte en kontrollert sprengning av gjenstanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uklart innhold

Kort tid etter dette meldte politiet at det dreide seg om en sprenglanding eller brannbombe. Dette ble senere tilbakevist, og isteden uttalte Schröter at det foreløpig var uklart nøyaktig hva pakken inneholdt.

Ifølge ham arbeider ekspertene fortsatt med å finne ut hvorvidt gjenstanden var en ekte bombe eller om det var en form for etterligning.

–Evalueringen og analysen av dette har akkurat begynt. Om dette virkelig var eksplosivt, eller om det var en etterligning, finner vi kun ut av gjennom videre etterforskning, sa han.

Videre la han til at dersom det viser seg at pakken inneholdt eksplosiver, ville neste steg være å finne ut av hvorvidt gjenstanden var armert.

Høy beredskap

Beredskapsnivået rundt tyske julemarkeder er høyt etter fjorårets angrep i Berlin. Tolv mennesker ble drept og 56 ble såret da en tunisisk mann kjørte en lastebil inn i folkemengden på julemarkedet på Breitscheidplatz.

Gjerningsmannen fikk ifølge tysk påtalemyndighet instrukser fra ekstremistgruppa IS, men han handlet alene.

Så langt har ikke tysk politi slått fast hvem som hadde plassert den mistenkelige gjenstanden i Potsdam.