Krigsforbryterdømte Praljak skal obduseres etter giftselvmord i retten

Slobodan Praljak drakk gift i rettssalen etter at ankesaken hans ble avvist. Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser, men anket dommen. Han døde etter giftinntaket. Foto: ICTY / AP / NTB scanpix
Slobodan Praljak drakk gift i rettssalen etter at ankesaken hans ble avvist. Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser, men anket dommen. Han døde etter giftinntaket. Foto: ICTY / AP / NTB scanpix Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsforbryterdømte Slobodan Praljak skal obduseres etter at han begikk selvmord i retten. Hendelsen har vekket sterke følelser i Kroatia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Obduksjonen prioriteres. Den vil bli gjennomført i nær framtid, sa Frans Zonneveld, talsperson for det nederlandske aktoratet i Haag, torsdag. Han kunne også fortelle at flasken Praljak drakk av dagen før, inneholdt et dødelig kjemikalie.

72 år gamle bosnisk-kroatiske Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Han anket dommen, i likhet med fem andre som også var dømt, men ankene ble onsdag avvist av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Praljak trakk da fram en liten brun flaske med gift og drakk innholdet for åpent kamera og foran dommerne og tilhørerne. Han ble raskt fraktet til sykehus, men ble meldt død tre timer senere.

Praljaks siste ord i retten var:

– Jeg er ingen krigsforbryter. Jeg avviser kjennelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krigsforbryter døde etter å ha drukket gift i retten

– Må innse realiteten

– Hans handling, som vi alle beklageligvis ble vitne til i dag, dreier seg mest av alt om den dype moralske urettferdigheten mot seks kroater fra Bosnia og det kroatiske folket, sa Kroatias statsminister Andrej Plenković senere onsdag ettermiddag.

Praljak hadde sittet i varetekt i Haag siden 2004 og hadde derfor alt sonet 13 år av dommen på 20 år.

Kroatias president kommenterte saken torsdag på en mer forsonende måte.

– Vi kroater må ha styrke til å innrømme at noen av våre landsmenn i Bosnia begikk forbrytelser som de måtte stilles til ansvar for, sa Kolinda Grabar-Kitarovic i en fjernsynssendt tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mladic kastet ut av rettssalen etter raseriutbrudd

Helt i hjemlandet

72 år gamle Praljak var én av seks bosniske kroater som var funnet skyldig i å ha spilt hovedroller i et forsøk på å forene kroater i regionen og skyve bosniske muslimer ut. Kjennelsen som kom onsdag, og Praljaks selvmord for åpent kamera, førte til sinne i Kroatia, der mange har ansett de seks som helter og forsvarere for sitt folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retten har ikke oppfylt sin rolle og oppnådd rettferdighet. Kriminelle handlinger begått mot bosniske kroater har ikke blitt straffet på samme måte, sa Grabar-Kitarovic i sin tale torsdag.

– Praljaks død har berørt det kroatiske folkets hjerte, sa hun.

Les også: Mladic ble rasende på norsk vitne

Avsluttende kapittel

De folkevalgte i Kroatias nasjonalforsamling har i en felles uttalelse uttalt at dommen «overser historiske fakta og bevis» og at den er «urettferdig og uakseptabel».

De markerte torsdag ett minutts stillhet «for alle ofrene» av krigen på Balkan.

– Alle ofre må for alltid forbli i vår felles bevissthet. General Praljaks dødsfall i går bør være det avsluttende kapittelet på de tragiske krigshendelsene, sa nasjonalforsamlingens president Gordan Jandrokovic.

Statsminister Plenkovic gjentok sine ord fra onsdag og sa at dommen i Haag var «urettferdig», men understreket at FN-domstolen hadde stilt «individer, ikke stater» for retten, og at domstolen ikke har uttalt seg om staters ansvarlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Massakre

Praljak var general og ble blant annet dømt for å ha beordret en massakre i den muslimske landsbyen Stupni Dol i oktober 1993.

Bosnisk-kroatiske styrker stormet landsbyen, drepte minst 37 mennesker og satte fyr på husene deres.

Praljak er også dømt for å ha ledet ødeleggelsen av Stari Most i 1993. Den historiske brua over elva Neretva i Mostar ble bygd av osmanene i 1566 og var kjent verden over. I 2004 ble den gjenoppbygd med støtte fra UNESCO.