Tusener av migranter skal evakueres fra Libya

Europeiske og afrikanske ledere har denne uka vært samlet til et felles toppmøte i Elfenbenskystens største by Abidjan. Moussa Faki Mahamat, leder i Den afrikanske union, i mørkeblå dress i midten foran.
Europeiske og afrikanske ledere har denne uka vært samlet til et felles toppmøte i Elfenbenskystens største by Abidjan. Moussa Faki Mahamat, leder i Den afrikanske union, i mørkeblå dress i midten foran. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den afrikanske union sier det haster med å få tømt en leir i Libya der 3.800 flyktninger og migranter er fanget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU, FN og Den afrikanske union (AU) er enige om å opprette en felles innsatsgruppe for å hjelpe flyktninger og migranter i Libya.

I første omgang skal innsatsen rettes inn mot en leir utenfor Libyas hovedstad Tripoli der 3.800 migranter oppholder seg, de fleste av dem fra Vest-Afrika.

– Det er kvinner og barn som er i en umenneskelig situasjon. Vi må få dem ut av denne situasjonen så raskt som mulig, sier Moussa Faki Mahamat, leder i Den afrikanske union.

Han understreker at dette bare er én leir. Ifølge libyske myndigheter er det minst 42 slike leirer i landet.

– Vi snakker om mellom 400.000 og 700.000 migranter som oppholder seg i Libya, sier Mahamat.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tatt til orde for en «massiv evakuering» av flyktninger og migranter fra landet. Han mener situasjonen utgjør en forbrytelse mot menneskeheten.

Målet med innsatsen er å få til frivillig retur av migranter i Libya som ikke har krav på beskyttelse.

Personer som har krav på flyktningstatus, skal etter planen inn i FNs kvoteprogram.