Paven nevnte ikke rohingya-forfølgelsen etter møte med Aung San Suu Kyi

Pave frans møtte Aung San Suu Kyi i Myanmar tirsdag.
Pave frans møtte Aung San Suu Kyi i Myanmar tirsdag. Foto: Max Rossi / AP

Pave Frans oppfordret til toleranse og rettferdighet etter å ha møtt Aung San Suu Kyi. Men han nevnte ikke forfølgelsen av rohingya-minoriteten i Myanmar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Myanmars folk har lidd mye, og fortsetter å lide, på grunn av indre konflikt og fiendtlighet som har vart altfor lenge og skapt store splittelser, sa paven etter å ha møtt Suu Kyi i Myanmars hovedstad Naypyidaw tirsdag.

Paven omtalte ikke rohingya-krisen direkte, og han nevnte ikke den muslimske minoritetsgruppen ved navn. I stedet understreket han betydningen av å respektere ulike etniske grupper og deres identitet.

Hadde han brukt ordet «rohingya», ville det trolig provosert mange i den buddhistiske flertallsbefolkningen i Myanmar. Blant dem er det en utbredt oppfatning at rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh, og de omtales ofte som bengalere.

Nasjonsbygging

Suu Kyi hevdet på sin side at hun prøver å ivareta rettighetene til alle borgere i Myanmar

– Vi må fortsette byggingen av en nasjon grunnlagt på lover og institusjoner som garanterer alle landets innbyggere rettferdighet, frihet og sikkerhet.

Frans ankom Myanmar mandag, og møtet med Suu Kyi varte i om lag 45 minutter.

Suu Kyi er i realiteten landets regjeringssjef – men med begrenset innflytelse over det myanmarske militæret. Forsvarsledelsen har fortsatt stor makt i landet som tidligere ble styrt av en militærjunta.

Aktuelt: Rohingya-barn blir bortført og solgt i Bangladesh

Etnisk rensing

Myanmarske regjeringsstyrker og væpnede buddhistiske grupper anklages for massive overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten i delstaten Rakhine. FN har beskrevet situasjonen som etnisk rensing.

Over 600.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar til nabolandet Bangladesh siden august. Rohingya-flyktninger forteller om drap, gjengvoldtekter, tortur og nedbrenning av landsbyer. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch mener mye tyder på at minoritetsgruppen utsettes for et folkemord.

Aung San Suu Kyi var tidligere opposisjonsleder og demokratiforkjemper, og hun mottok Nobels fredspris i 1991.

Aktuelt: Rapporter: Styrket bevis for folkemord på rohingyaene

Personvernpolicy