Auksjon i Hong Kong 28. november:

Gigantdiamanten er verdt 340 millioner: – Den er bare vakker

<p>Den rosa diamanten «Pink Promise» er verdsatt til 340 millioner kroner. Her viser Christie's-modellen Eliza Sam fram den svært sjeldne diamanten som auksjoneres bort i Hong Kong.</p>
Den rosa diamanten «Pink Promise» er verdsatt til 340 millioner kroner. Her viser Christie's-modellen Eliza Sam fram den svært sjeldne diamanten som auksjoneres bort i Hong Kong. Foto: Anthony Wallace / AFP

Tirsdag 28. november går kjempediamanten «Pink Promise» under hammeren i Hong Kong. Diamantens verdi er anslått til svimlende 340 millioner norske kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Pink Promise» omtales som den rosa diamantverdenens Picasso. Aldri tidligere har en diamant med dette fargespillet og klarheten ha blitt lagt ut for salg.

– Når du ser på formen på steinen, så er den så elegant. Det er en fantastisk diamant, sier Rahul Kadakia i smykkegiganten Christie's International Jewellery.

Den ovalformede diamanten er målt til 14,93 karat. Steinen er forsterket av sirkelformede rosa diamanter og montert i platina.

– Veldig vanskelig å finne

– En rosa diamant er i utgangspunktet sjelden, men en oval rosa diamant av denne vekten er svært sjelden, og veldig vanskelig å finne. Det er en enestående diamant på mange måter. Den er bare vakker, fastslår Lisa Hubbard, seniorrådgiver ved Christie's.
Forskere kategoriserer diamanter i to hovedtyper: Type I og Type II, avhengig av nærvær eller fravær av nitrogen i diamantens atomstruktur. Inneholder diamanten lite nitrogen, er det desto mindre urenheter.

– De sjeldne forekomstene av rosa diamanter gjør de så verdifulle. Vi snakker om mindre enn to prosent av de fargede diamantene som produseres årlig, forklarer Fung Chiang ved Christie's til AFP.

Verdens mest kjente

Når det oppstår uregelmessigheter i strukturen av diamantets krystaller, som følge av endringer i trykk, kan det oppstå en rosa eller rød farge. En tydelig rosa nyanse regnes som den mest ettertraktede egenskapen.
Opp gjennom historien har noen av verdens mest kjente edelstener vært rosa diamanter, som den182-karat store diamanten «Darya-i-Nur», den iranske kronjuvelen «Hortensia» på 20,53 karat, og den 23.60 karat store diamanten «Williamson» tilhørende det britiske kongehus, skriver Christie's på sine hjemmesider.

600 millioner

Tidligere i år ble det satt ny rsalgsekord da den rosa diamanten «Pink Star» gikk for over 600 millioner på auksjon i Hong Kong. Det er den dyreste edelstenen som noensinne er solgt på aksjon. «Pink Star» er på 59,60 karat.

Den forrige prisrekorden for en rosa diamant hadde «Graff Pink», som gikk for nærmere 400 millioner kroner hos Sotheby's i Genève i 2010.

Napoleons diamant

I Genève 14. november i år ble en rosa diamant solgt for 274 millioner kroner. Den 163,41 karat store diamanten er i fargen «D», som betyr at steinen er fargeløs og dermed svært sjelden.

Under samme auksjon ble en stor rosa diamant på 19,07 karat solgt for 118 millioner kroner. Denne diamanten prydet i sin tid kronene til en rekke franske konger og keisere, inkludert Napoleon.

Personvernpolicy