Advarer mot autonome våpensystem:– Katastrofalt for menneskelig sikkerhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de mest dystopiske filmene i år ble ikke laget i Hollywood, men av motstandere av autonome våpensystemer. Flere land og uavhengige eksperter krever strengere regler for «drapsrobotene».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Slaughterbots», kortfilmen du ser utdrag av over, skildrer en skremmende, nær fremtid der autonome våpensystemer havner i feil hender. Miniatyrdroner utstyrt med kunstig intelligens, sprengstoff og programmer for ansiktsgjenkjenning jakter nådeløst ned sine ofre.

Den hadde premiere i forbindelse med et møte i FNs Våpenkonvensjon i Genève i Sveits forrige uke. Våpenkonvensjonen er et tillegg til Genèvekonvensjonene, som regulerer bruken av konvensjonelle våpen med særlig stor skadevirkning.

En drone fra et kraftverk i Kina bruker flammekaster for å fjerne søppel fra strømledningene i Hainan-provinsen 16. november. Scanpix/Reuters.
En drone fra et kraftverk i Kina bruker flammekaster for å fjerne søppel fra strømledningene i Hainan-provinsen 16. november. Scanpix/Reuters.

Filmen er laget i regi av aktivistene i «Kampanjen mot drapsroboter».

– Produksjon og bruk av autonome våpen som droner, stridsvogner og automatiserte maskingevær vil være katastrofalt for menneskelig sikkerhet og frihet, advarte Stuart Russell ved Universitetet i California i forkant av møtet. Russell er en ledende forsker innen feltet kunstig intelligens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Representanter for flere lands regjeringer, lobbyorganisasjoner og akademikere var invitert til Sveits for samtaler om den mulige bruken og konsekvensene av autonome våpensystem.

Les også: Slik skal vi stoppe kunstig intelligens frå å overta verda

– Teknologien finnes allerede

Våpnene som skildres i kortfilmen, robotbier utstyrt med spengstoff og programmer for ansiktsgjenkjenning er simpelthen en fremskriving av av teknologi som allerede eksisterer, sier Russell til avisen.

– Faktisk vil det være raskere å oppnå fungerende våpen av denne typen enn sikre, selvstyrende biler, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se filmen i sin helhet (sju minutter):

Ikke bare på film...

Kortfilmen er produsert for å sette søkelys på farene ved å bygge våpensystem som på egenhånd finner, sporer og angriper mål, uten mennesker som kontrollinstans.

Det kan høres ut som det reneste science-fiction, men:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Apples nye iPhone X-modell benytter flittig teknologi for ansiktsgjenkjenning. Scanpix/AP.
    Apples nye iPhone X-modell benytter flittig teknologi for ansiktsgjenkjenning. Scanpix/AP.
    Den britiske Taranis-dronen fra BAE Systems utvikles med sikte på å kunne gjennomføre luft-til-luft og luft-til-bakke angrep interkontinentalt og helt autonomt. Det ubemannede flyet er ventet å være operativt omkring år 2030.
  • Ved den demilitariserte grensen mot nord har Sør-Korea allerede utplassert Samsungs SGR-A1, som i teorien kan velge ut og tilintetgjøre mål uten menneskelig innblanding. Våpenet har et autonomt system som kan overvåke, gjenkjenne stemmer, spore og løsne maskingeværild og granater.
  • Fjernstyrte droner som Predator, utstyrt med raketter har vært i bruk siden USA anvendte den første i Afghanistan i oktober 2001. Ved hjelp av en satellittforbindelse kan pilotene sitte tusener av kilometer unna.
  • Terrorgruppa IS utstyrte kommersielt tilgjengelige droner med eksplosiver, og de bygde sine egne fjernkontrollerte fly.
  • I fjor sommer rigget politiet i den amerikanske storbyen Dallas en bomberobot, som egentlig er konstruert for å uskadeliggjøre bomber med eksplosiver. Disse ble siden utløst av roboten der en mistenkt snikskytter befant seg.
  • Russland, USA og andre land er i ferd med å utvikle robotstridsvogner som enten kan fjernstyres eller operere selvstendig.
  • USA jobber også med et autonomt krigsskip, Sea Hunter, som ble lansert i 2016, men fortsatt er under utvikling. Boeing utvikler også en førerløs ubåt, Echo Voyager, oppsummerer The Guardian.
  • I fjor høst gjennomførte det amerikanske militæret en test av Perdix, som består av små, flyvende droner drevet med en grunnleggende form for kunstig intelligens.

Militære, fjernstyrte droner har lenge blitt brukt til å fly overvåkings- og angrepsoppdrag. Men hittil finnes det ikke våpensystem som opererer med «ekte kunstig intelligens», og kan tilpasse seg skiftende omstendigheter ved å omskrive eller modifisere egen programvare. Alle eksisterende våpensystem av denne sorten er fremdeles avhengige av menneskelige avgjørelser i siste instans, skriver Washington Post.

Les også: Frankrike vil væpne droner som brukes tiletterretning og overvåking

83 land ønsker robotavtale

En kvinne i Jemens politiske hovedstad Sana passerer en grafittitegning av et amerikansk dronefly, i oktober i år. Scanpix/EPA.
En kvinne i Jemens politiske hovedstad Sana passerer en grafittitegning av et amerikansk dronefly, i oktober i år. Scanpix/EPA.

Nå er også autonome (uavhengige) våpen med systemer for målgjenkjenning innen rekkevidde. De vil kunne gå til angrep uten at et menneske er med i den endelige beslutningsprosessen. Motstanderne mener at det å overlate ansvar for liv og død til maskiner krysser en klar moralsk grense.

Tilhengerne av forbud tror det kan bidra til å forebygge produksjon i større skala, og begrense utbredelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil har 83 land ytret ønske om en juridisk bindende avtale om slike våpensystemer, mens 22 land tatt til orde for forbud, inkludert Argentina, Egypt og Pakistan, ifølge Kampanjen mot drapsroboter. Kampanjen er ledet av fem ikke-statlige organisasjoner, med Human Rights Watch som en av de mer kjente.

Øvrige kilder: The Guardian.

Se også: BEA Systems vil fremstille droner i laboratorium: – Å «dyrke» fram droner til militært bruk kan bli en mulighet (videoen under):

Les også: